sâmbătă, 16 ianuarie 2010

Haiti - Crestinism versus Voodoo

Notǎ. Parte din acest post este transferat din postul anterios legat de cutremurul din Haiti



Imagine: Antiminunea de la Port-au-Prince

Viziunea curocefalǎ asupra cutremurului din Haiti(via EvZ):

Pat Robertson, un pastor american, a declarat ieri pentru televiziunea americană CNN că seismul devastator din Haiti a fost o pedeapsă divină pentru că locuitorii insulei ar fi încheiat "un pact cu diavolul".

Clericul de peste Ocean susţine că haitienii nu ar fi reuşit să se elibereze de sub dominaţia franceză în urmă cu mai bine de 200 de ani dacă nu ar fi încheiat o înţelegere cu diavolul.

"Haitienii erau sub stăpânire franceză.Dar s-au adunat şi au făcut un pact cu diavolul. Au jurat că îi vor sluji diavolului dacă îi va scăpa de francezi. Iar diavolul a acceptat", a explicat Robertson pentru jurnaliştii postului CNN.

În 1804, revolta din Haiti le-a adus câştig de cauză băştinaşilor, care au proclamat independenţa noului stat. "Haitienii s-au revoltat şi au devenit liberi. Dar de atunci au fost loviţi de blesteme", a mai spus pastorul american.

Nu este prima declaraţie controversată făcută de Pat Robertson. La puţin timp după ce uraganul Katrina a lovit oraşul New Orleans şi a lăsat în urmă 1800 de victime, pastorul american a spus că dezastrul care se abătuse asupra celebrei metropole era o pedeapsă a lui Dumnezeu.


Mi-a plǎcut foarte mult reacţia ambasadorului Haitian din SUA, un adevǎrat domn, imho:



Dar totuşi de unde aceastǎ idee cum cǎ Haiti ar fi o ţarǎ vândutǎ diavolului?

Haiti este o ţarǎ unde majoritatea populaţiei este descendentǎ din sclavi africani, iar la fel ca în alte asemenea state, religia creştinǎ a stǎpânului alb a fost hibridizatǎ cu practici originare din Africa de vest, zona de provenienţǎ a sclavilor importaţi. Noua religie sincreticǎ se numeşte Voodoo şi este similarǎ cu Santeria din Cuba şi Candomble-ul din Brazilia, şi deşi are încǎ o reputaţie foarte proastǎ, în esenţǎ, ea nu diferǎ cu nimic de religia creştin(-ortodox)ǎ. Existǎ preoţi, numiţi houngani, existǎ ritualiri complexe, existǎ sǎrbǎtori, şi existǎ o grǎmadǎ de poveşti cu forţe supranaturale care sunt înghiţite pe nemestecate de adepţii religiei. O religie ca oricare alta.

Trebuie menţionat totuşi un eveniment foarte important în istoria acestei religii afro-sincretice, şi anume Ceremonia din Pǎdurea Caïman, din 14 August 1791, când un hougan pe nume Dutty Boukman (un jamaican musulman [sic!] - vezi wiki), printr-un ritual Voodoo, a dat startul la Revoluţia Haitianǎ. În urma acestei revoluţii, Haiti a devenit primul stat liber din America Latinǎ, primul stat negru post-colonial şi singurul stat fondat în urma unei rǎscoale a sclavilor.

Probabil evenimentul la care face referire Pat Robertson, acel "pact cu diavolul" mitizat, nu este altceva decât Ceremonia din Pǎdurea Caïman, varianta Voodoo a unei slujbe creştine clandestine. Se pare cǎ originea acestui mit porneşte de la ignoranţa creştinǎ, şi de la practica uzualǎ a creştinului de a atribui caracteristici demonice oricǎrei alte religii cu care intrǎ în contact.

Sunt totuşi curios dacǎ poate vreun creştin moderat sǎ îmi spunǎ de ce cutremurul din Haiti n-ar fi mâna divinitǎţii, dat fiind faptul cǎ Sodoma şi Gomora au fost, potrivit Bibliei, opera dumnezeului cel milostiv?
trimite pe proddit

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu