Și iaca au răsărit de pe saitul Institutului Național de Statistică - aflată sub ocrotirea sfântului Dionisie Exiguul - datele preliminare privind religia în România, defalcate pe județe, regiuni de dezvoltare și municipii, orașe și comune. După procesarea datelor, ne pricopsim cu câteva hărți din care putem observa că:
* Dihotomia Regat / Ardeal se păstrează și la nivel de religiozitate, singura anomalie fiind Bucureștiul, anomalie explicabilă prin gradul ridicat de urbanizare, fapt corelat invers cu religiozitatea. Astfel regiunea de dezvoltare Sud-Vest este cea mai religioasă, iar centrul este cea mai ireligioasă - mai ales în mediul rural, urmat imediat de nord-vest.
* Județele Cluj, Mureș și municipiul București par să fie „fruncea” necredinței în mediul urban. În general Capitala și județele Transilvane sunt cele ce domină în necredință.
* Zonele urbane din județul Iași sunt comparabile cu cele transilvane, probabil din cauza municipiului reședința de județ, care în ciuda reputației de Paraschivopolis, este totuși un centru universitar puternic. De altfel Oltenia și Sudul par a fi un pic mai religioase decât Moldova, deși cea din urmă avea reputația de epicentru al dreptei credințe.
* Județul Covasna are mediul rural cel mai ireligios, în proporție de 0,56%, comparativ cu 0.10% cât e media rurală pe țară. Urmează județele Mureș, Cluj, Harghita, Brașov și Ilfov, o ciudățenie în sudul pravoslavnic.
În încheiere, aș vrea să felicit comuna Gălești (Nyárádgálfalva) din județul Mureș, care se dovedește cea mai ireligioasă unitate administrativ-teritorială din România, având aproximativ 6,4% populație fără religie, mai necredincioasă decât orice altă comună sau orice alt oraș sau municipiu.
Pentru o hartă a județelor ce include și datele pe rural și urban, click aici.
Vezi și: Infografic pe 2002, modificările de la un recensământ la altul și harta comunelor cu peste 1% ireligioși.
Pentru o hartă a județelor ce include și datele pe rural și urban, click aici.
Vezi și: Infografic pe 2002, modificările de la un recensământ la altul și harta comunelor cu peste 1% ireligioși.
Ar fi interesant de aflat procentul celor care merg la slujba bisericeasca saptamanala, si nu doar de Paste sau de Craciun...
RăspundețiȘtergereDin păcate recensământul nu măsoară asta, iar sondajele care o fac, sunt pe eșantion prea mic pentru a studia diferențe pe regiuni, pe sexe, pe etnii șamd.
Ștergerehttp://www.soros.ro/ro/program_articol.php?articol=308
„6% declară că merg la biserică de câteva ori pe săptămână, iar 25% o dată pe săptămână.”
20-50 persoane pe biserica, adica undeva la maxim 1 mil pe tara ! unde-s cei 99,99999% de credinciosi? nicaieri pt. ca nu au verticalitatea sa spuna ca nu cred in dzeu!
Ștergeremuie reddit
RăspundețiȘtergerece cacsacăr
Ștergereok, e mai mult decat evident ca zonele mai ireligioase se suprapun perfect cu zonele cu cea mai mare populatie etnic maghiara. ma intreb totusi ce provoaca asta..
RăspundețiȘtergerenivelul de trai sau educatie nu e un factor, variand destul de mult intre judetele din zona asta. sa fie cultural?
poate pt ca urmaresc si ungaria si sunt expusi unei societati mai largi si mai diverse?
sau faptul ca majoritatea etnicilor maghiari sunt catolici ar putea sa fie un factor? (desi nu-mi dau seama cum.. nu cred ca catolicismul te impinge mai mult spre ateism decat ortodoxismul si nici nu e neaparat mai tolerant cu ateismul)..
still pondering..
Vezi că maghiarii din Transilvania sunt împărțiți între catolici și reformați (cam 40% ambele) și unitarieni și luterani și câțiva neoprotestanți.
ȘtergereSunt o sumă de factori zic eu. Nivelul de trai, gradul de pluralism religios într-o anumită regiune, probabil și o oarecare influență culturală occidentală via populația maghiară.
Totuși presiunea spre conformism nu e așa mare într-o zonă unde întâlnești tot ffelu de confesiuni.
Also, nu se suprapun perfect. Sudul ardealului pare mai atee decât nordul, dar Sibiu, Alba și Hunedoara au mai puțini unguri decât Satu Mare sau Sălaj
ȘtergereIar Covasna si Harghita sunt la coada ateismului in Ardeal, in timp ce in top sunt Muresul (doar 37,8% maghiari) si Clujul (15%)
RăspundețiȘtergere_________________
*Apropo, foarte mici diferente intre Regat si Ardeal, nu va imbatati cu apa rece la cateva 0, puncte procentuale)
Pardon, Harghita e la coada, in timp ce Covasna e pe locul III in Ardeal si in Romania
RăspundețiȘtergereSe observa clar ca zonele mai "dezvolatate" si mai "vestice" au o tendinta spre ateism. ( totusi una ft. mica)Eu personal consider ca e rau , nu bine , de altfel asta inseamna pierderea valorilor din cauza modernismului. A fi ateu inseamna a fi nonconformist , defapt o nevoie de a iesi din multime , insa nu inseamna ca e bine . Si , va pot asigura ca credinciosii sunt probabil foarte putini si ca au numai numele de crestini. Eu continui sa raman la ideea ca Dumnezeu exista si chiar exista! Sanatate si succes in viitor , admin.
RăspundețiȘtergereAiurea. Aceste statistici nu au valoare. La acel recensamant am fost obligat, repet OBLIGAT sa spun ca am o religie. Reproducand partial ce spunea domnul respectiv: Nu exista rubrica pentru cei fara religie, agnostici si/sau atei. Prin urmare am fost obligat sa spun ca am o religie; am spus ca sunt ortodox, biserica si statul pot sa se stearga undeva cu aceste statistici.
RăspundețiȘtergereUnii oameni cred în Dumnezeu toată viața, alții nu mai cred, iar alții încep să creadă după ce se dăduseră mari atei. Procentele astea (fracțiunile de procente) nu dovedesc nimic. Ateismul este ceva care poate dispărea oricând, nu e ca limba vorbită, etnia, genul sau numărul de copii avuți în grijă.
RăspundețiȘtergere