joi, 18 august 2011

3 întrebări

Dacă ateismul este, stricto sensu, „absența credinței în zei” și/sau „negarea existenței lui Dumnezeu și a oricărei divinități”, iar ideologia comunistă (în forma marxist-leninistă) nega existența divinității, putem spune că ideologia „dictaturii proletariatului” a fost ateistă? De ce nu?

Dacă antiteismul este opoziția (activă) față de religia organizată și/sau față de credințe în divinitate, putem considera măsurile regimurilor comuniste față de culte ca fiind antiteiste (cel puțin în ceea ce privește religiile tradiționale)? De ce nu?

În situația în care considerăm marxismul o formă de mesianism (anti-inegalitate) iar religiile influențează comportamentul enoriașilor, putem spune că elementele anti-religioase din comunism au fost o consecință a observației (corecte) cum că religia este o formă de opresiune și un sedativ social și că ar trebui scăpat de aceasta? A vrut comunismul să elibereze, printre altele, umanitatea de religie, prin intermediul statului?

Azi sunt dilematic
trimite pe proddit

15 comentarii:

  1. A vrut comunismul să elibereze, printre altele, umanitatea de religie, prin intermediul statului?

    A vrut insa a ajuns cu oistea-n gard. Eliberarea de religie se face doar prin sporirea gradului de securitate sociala si al celui de cultura (sau mai bine zis prin dezizolare culturala).

    Orice fel de persecutie a religiei se traduce in avantaj pentru religie.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, a fost ateista, nu stiu cine inca mai neaga asa ceva.

    "utem considera măsurile regimurilor comuniste față de culte ca fiind antiteiste?"

    Clar. Antiteiste, in special Anticrestine.

    "A vrut comunismul să elibereze, printre altele, umanitatea de religie, prin intermediul statului?" Nu prin stat, ci prin actiunea maselor de proletari. Dar problema a fost ca nu aveau inteligenta sa elimine religia intr-un mod corect, trebuiau sa ia lectii de la BF Skinner.

    RăspundețiȘtergere
  3. Acum daca ne referim strict la regimul din Romania, parca la tine pe blog am citit niste articole despre cum a castigat teren, economic si la cota de piata, crestinismul ortodox in Romania. N-as zice ca au fost antiteisti, poate doar ideologic pentru ca de fapt lucrurile au aratat un pic diferit.

    Trecem din nou la teoretic si general. Eu cred ca scopul marxismului nu a fost sa "scape" umanitatea de religie, din motive obiective si altruiste, ci a fost mai degraba o actiune de tip "hostile takeover". Cred ca mai degraba au incercat sa sa intre pe o piata saturata de religie oferind altceva in care sa crezi, altceva la care sa te poti ralia.

    RăspundețiȘtergere
  4. dai si tu cu batzu prin gard, ia uite a si sarit ciinele sa apere mosia.

    "putem spune că ideologia „dictaturii proletariatului” a fost ateistă? "

    da, pentru cine compara mere cu pere. mergind pe rationamentul asta si ideologia egalitatii in drepturi si a nediscriminarii intre clasele sociale este la fel de ateista, neavind niciun fundament religios sau divin, ba dimpotriva.(rolul femeii in crestinism, anyone?)

    putem considera măsurile regimurilor comuniste față de culte ca fiind antiteiste

    care masuri? ca nu pompau 'jdemilioane in curu lor ca acum? mergea lumea la biserica ortodoxa fara nicio jena, botezau in draci, se cununau asemenea, n-am auzit pe unu sa fie chemat la secu sau sa suporte vreo consecinta pentru ca se ruga la doamne doamne..poate dupa spovedanie daca vorbea de rau regimul ;)

    A vrut comunismul să elibereze, printre altele, umanitatea de religie, prin intermediul statului?

    n-a vrut sa elibereze pe nimeni ci doar sa schimbe un tatuc cu altul mai dat dreacu.

    @lex: anticrestine da, denominatia catolica, pe ortodocsi i-a durut in pulover

    RăspundețiȘtergere
  5. putem spune că ideologia „dictaturii proletariatului” a fost ateistă?

    Da, putem spune. Deoarece ateism=lipsa absentei in zei, parerea mea este ca orice ideologie care nu face apel la credinta de acest tip este o ideologie atee. Prin urmare, comunismul este o ideologie atee. La fel este si liberalismul. La fel este si social-democratia. La fel este si ecologismul. Niciuna dintre aceste ideologii politice nu face apel la existenta divinitatii, prin urmare sunt, toate, ideologii atee.

    RăspundețiȘtergere
  6. "putem spune că ideologia „dictaturii proletariatului” a fost ateistă? De ce nu?"
    Nu, din motive de non-sequitur. Nu exista fir logic ce te poate conduce de la "nu exista dumnezeu" la "proletariatul trebuie sa conduca".

    "putem considera măsurile regimurilor comuniste față de culte ca fiind antiteiste (cel puțin în ceea ce privește religiile tradiționale)? De ce nu?"
    Partial. Nu stiu cat a suferit ortodoxia ca institutie (nu vorbesc de cativa preoti ortodocsi) in timpul regimului comunist insa dupa revolutie au recuperat cu varf si indesat. Pentru ortodoxie, eventuala suferinta din timpul comunismului poate intra la "delayed gratification".

    "A vrut comunismul să elibereze, printre altele, umanitatea de religie, prin intermediul statului?"
    Nu, n-a vrut asta. Stalin s-a folosit de religie, preotii ortodocsi colaborau la greu cu Secu', in Corea de Nord liderul este vazut ca un zeu (exista povesti cum ca la nasterea acestuia pasarile cantau cu voci umane). In cel mai bun caz poti spune ca a vrut sa devina singura religie.

    RăspundețiȘtergere
  7. Mă vad nevoit să comentez scurt: http://tiny.cc/PCRBOR, dacă te referi la România.

    Dacă nu, vezi răspunsurile ante-scriitorilor mei.

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu vorbeam de România (ceaușistă) neapărat, ci de întreg comunismul marxist-leninist cu toate manifestările sale.

    @Lex
    Anticreștine acolo unde creștinismul era religia locală. În Asia centrală sovietică au fost anti-islamice, iar în Mongolia, Cambodgia, etc au fost anti-buddiste

    @Anonim
    Unii n-ar zice că Europa era „suprasaturată de religie”. Ba mai mult, că ar fi existat loc pe piață tocmai datorită influenței secularizante a Iluminismului

    @șarpele boa
    Când vorbesc de "ideologia „dictaturii proletariatului”" vorbesc de comunism, în totalitatea lui. Ce nu înțelegi?

    "care masuri?"
    Vezi Raportul Tismăneanu
    (nota bene, nu discutăm numai de BOR)

    @abis
    liberalismul nu neagă explicit existența zeilor.

    @logosfera
    1. Nu exista fir logic ce te poate conduce de la "nu exista dumnezeu" la "proletariatul trebuie sa conduca".

    Nu la asta mă refer ci la următorul fir logic: "nu exista dumnezeu" + "religia este opresiv pt popor" poate duce la "religia trebuie abolită".

    2. Măsurile dur anti-religioase în URSS s-au luat în perioada leninistă (1917 - 1924) și stalinistă pre-război (1924-1939). Sursă

    RăspundețiȘtergere
  9. @Bezbojnicul

    Ateism inseamna lipsa religiei, nu contra religiei. Nu? Prin urmare, negarea explicita a existentei zeilor nu este necesara pentru a pune eticheta de ateu.

    Deci raman la parerea ca orice ideologie care nu afirma explicit existenta zeilor este o ideologie atee (fara zei).

    RăspundețiȘtergere
  10. @Abis

    Din articol: ateismul este, stricto sensu, 1)„absența credinței în zei” și/sau 2)„negarea existenței lui Dumnezeu și a oricărei divinități”

    Liberalismul este ateu potrivit def 1 dar nu și potrivit def 2, or eu am folosit def 2 pt a susține că marxism-leninismul e ateu.

    (În situația dată de tine cred că s-ar folosi mai degrabă cuvântul „secular”)

    RăspundețiȘtergere
  11. In realitate comunismul a inlocuit opresiunea religiei cu cea a statului si a transformat conducatorii (ex. Stalin) in zei prin intermediul propagandei - lucru mult mai credibil, pentru ca oamenii aceia existau, deci erau mult mai usor de perceput decat o idee abstracta (Dumnezeu).

    De fapt tot oamenii se orpima unii pe altii prin intermediul diverselor ideologii. Problema e ca superstitiile sunt in continuare foarte puternice, oameni nu vor sa se libereze de ele, iar alti oameni trag foloase din asta.

    RăspundețiȘtergere
  12. "Liberalismul este ateu potrivit def 1 dar nu și potrivit def 2, or eu am folosit def 2 pt a susține că marxism-leninismul e ateu."

    Definitia 2 este gresita :)

    Exista ateism pozitiv si ateism negativ - vezi mai multe explicatii chiar pe Wikipedia. Ateu este si cel care neaga explicit existenta divinitatii, si cel care pur si simplu nu crede fara a sustine inexistenta

    http://en.wikipedia.org/wiki/Atheism#Implicit_vs._explicit

    RăspundețiȘtergere
  13. Cum să fie greșită definiția 2 când chiar tu spui:

    „Ateu este si cel care neaga explicit existenta divinitatii (def 2), si cel care pur si simplu nu crede fara a sustine inexistenta(def 1) ?

    RăspundețiȘtergere
  14. Ateu este si cel care neaga explicit existenta divinitatii, si cel care pur si simplu nu crede fara a sustine inexistenta

    RăspundețiȘtergere