Negarea realității este un fenomen adesea întâlnit în lumea celor care cred și nu cercetează. Pare incredibil faptul că mai există oameni care cred că Pământul este buricul universului și Soarele se învârte în jurul său. Despre negarea evoluției biologice ca fapt nu mai are rost să vorbesc. În această tematică, redau un scurt citat din cartea „Occidentul: O interpretare istorica” de Lucian Boia. Iată ce ne spune acesta despre Cristofor Columb, (re)descoperitorul Americii, și cel care a botezat băștinașii americani cu numele de „indieni”:
„Alege ce-i convine din schemele geografice ale Anticilor şi, nemulţumit de starea lucrurilor, nu şovăie să modifice datele. America, desigur, nu exista. Dar exista un ocean aproape nesfârşit pe care trebuia să-1 traverseze ca să ajungă în Extremul Orient. Un ocean prea mare pentru Columb: imposibil de străbătut cu mijloacele epocii. Distanţa trebuia scurtată. Columb măreşte atunci dimensiunile Extremului Orient, prelungindu-l până la amplasamentul real al Americii; îşi permite chiar să micşoreze Pământul, ca să reducă şi mai mult traseul. Până la urmă, obţine ce doreşte: iată, China nu-i chiar aşa departe! Ajuns în Cuba, începe să caute stăruitor palatul Marelui Han, suveranul Imperiului celest. Columb a negat America până la moarte; el voia China. Astfel, descoperirea Lumii Noi a fost determinată - fară ştirea lor - de chinezi. În această lume, totul se învârte, într-un fel sau în altul, în jurul Chinei.[...]
Trebuie să revenim la Columb, personaj pe cât de extravagant, pe atât de caracteristic pentru epoca lui. Neîndoielnic, există la el o mare doză de iraţionalitate şi o remarcabili capacitate de a urmări metodic himere (aşa a descoperit America, aşa i-a negat existenţa). Oricum, ingredientele gândirii şi acţiunii lui Columb aparţin cu adevărat epocii sale şi definesc deja o mentalitate specific occidentală. Ce caută el? Bogăţii, evident, în special aur; aur - cuvântul revine, obsedant, în jurnalul său. în mintea lui există însă şi un proiect ideal. Face eforturi conştiente pentru unificarea lumii, al cărei sfârşit i se pare apropiat. Dumnezeu l-a ales mesager. Descoperitorii noilor pământuri trebuiau să adune aur şi totodată să propovăduiască adevărata credinţă. Aurul va finanţa o nouă cruciadă, pentru eliberarea locurilor sfinte şi biruinţa asupra necredincioşilor. Astfel, întreg Pământul va fi creştinat; iar în curând se va vedea împlinirea Scripturilor. Paradisul terestru se numără, ca şi China, printre obiectivele geografice ale navigatorului; la gurile fluviului Orinoco, este convins că s-a apropiat de el (dovadă: decorul paradiziac!).”
Harta de la începutul postării este de pe blogul Strange maps, și este o reproducere a hărții care l-a inspirat pe Columb. Click aici pentru mai multe detalii.
PS. Remember Sf. Brendan Marinarul, din istoria paralelă creștină?