luni, 20 septembrie 2010

Religiile politice - stanga si dreapta


Schiţez câteva idei despre religiile politice, şi cum diviziunea stânga/dreapta ar putea sǎ se suprapunǎ cu diviziunea universalist/non-universalist (tribal) din religiile tradiţionale:

Extrema stângǎ de exemplu, are o ideologie universalistǎ, asemeni creştinismului, islamului sau buddhismului. Aceste sisteme ideologice se adreseazǎ tuturor celor care sunt dispuşi s-o accepte, şi au o expansiune puternicǎ dpdv geografic, se adreseazǎ "tuturor popoarelor". În general, genul acesta de ideologii formeazǎ macro-identitǎţi culturale, de tip comunism vs. capitalism, creştinism vs. pǎgâni, dar al-islam vs. dar al-harb şi încearcǎ sǎ minimizeze identitǎţile mici, de obicei naţionale sau tribale (în cazul arabilor, de exemplu). Datoritǎ rǎspândirii geografice mari, tind sǎ fie mult mai predispuse spre fragmentare şi diversificare. Comuniştii au leninism, troţkism, maoism şi tot felu de alte subspecii mai micuţe, la fel cum creştininii au ortodocşi, catolici şi diverse forme de protestantism, sau musulmanii au sunniţi, şiiţi, kharijiţi, împǎrşite şi ele în tot felul de subspecii, sau buddhiştii au tradiţiile Theravada, Mahayana şi Vajrayana.

Extrema dreaptǎ pe de altǎ parte, însumeazǎ ideologii etno-tribale, asemeni şintoismului sau iudaismului. Ideologia se adreseazǎ doar unui anumit grup, care de obicei ocupa un areal geografic compact - stat etnic - deşi uneori pot fi şi o minoritate dispersatǎ pe un areal geografic mai larg - minoritate albǎ sudafricanǎ. Nazismul e german, fascismul e italian, legionarismul românesc-ortodox, turkmenbaşismul e turkmen, iar kimilsungismul coreean (o ramurǎ de stânga metamorfozatǎ într-un etnomisticism de dreapta). Adeziunea se face greu, de obicei se moşteneşte, iar expansiunea se poate face doar fizic, prin eliminarea celorlalţi. De aceea, de exemplu, Vechiul Testament e plin de crime împotriva poparelor vecine, dar în schimb Noul Testament - mai stângist - e mai pacifist, legat de ideea de convertire a popoarelor.

Pt alte imagini asemǎnǎtoare, vezi blogul lui HighMage
trimite pe proddit

5 comentarii:

  1. Nu cred. Nazismul era foarte grassroot. Universalist la fel ca oricare. Tu ai uitat ca nazistii vroiau sa inmulteasca rasa lor aryana peste toata Europa? La fel cum comunistii vroiau sa extinda masele proletare.

    Daca te uiti pe Stormfront, neonazistii acolo nu prea le pasa ca sunt sarbi, rusi, germani sau argentinieni.

    Dar comunistilor le pasa daca esti ortodox sau trotskyist pe revleft.com.

    Oamenii is ciudati rau de tot.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu poti sa faci din toata lumea arian, dar poti sa faci din toata lumea un membru de partid comunist. Relativ greu faci din cineva un evreu, dar mult mi usor faci din cineva un crestin...

    Si da, stiu ca stangistii se cearta intr-o veselie, cam ca si crestinii in europa in trecut. Toata lumea se crede "ortodox" :P

    RăspundețiȘtergere
  3. Ba poti, natalism excesiv prin cei considerati 'arieni'. Diferenta e prin mijloace, comunistii prin educatie iar nazistii prin biologie, nu? eu asa o vad.

    Stangistii mereu au fost tampiti. Prefer sa am prieteni neonazisti.

    RăspundețiȘtergere
  4. Cand zic "toata lumea" ma refer la "toata lumea existenta". Da, comunistii prin prozelitism, iar nazistii prin biologie.

    Si tampiti au fost ambii. Dar pe aia de extrema dreapta nu-i suport. Nu ca extrema stanga mi-ar fi simpatica...

    RăspundețiȘtergere