Într-o operațiune de curățenie prin casă, am găsit mai multe ziare vechi: două ziare centrale România Liberă din 21 ianuarie 1990, Evenimentul Zilei din 29 iulie '94 și trei ziare locale Crișana din 30 sept. '94 și Jurnalul Bihorean din 12, respectiv 13 oct. '94. Articolele ce meritau fotografiate și postate pe net le-am împărțit în 3 categorii: chestiuni religioase, știri interne și știri externe. Prima categorie va ocupa acest blogpost (click pe imagini pentru a le mări).
De încălzire, începem cu două știri minore. Una despre mănăstirea Sfintei Cruci de lângă Oradea, a cărei ridicare a fost finanțată atât din donații private cât și bani publici, cealaltă cu patriarhul Teoctist ce „binecuvântează simbolic” o donație de echipament medical primit de români de la americani mărinimoși.
Pe data de 21 ianuarie 1990, la o lună de la Revoluție, apare „primul număr ale suplimentului de duminică [...] Lumea Creștină” în care găsim deja citate din Petre Țuțea, articole de Andrei Pleșu despre același filosof mioritic cât și un mic articol ce ne vorbește despre „uneltirile perfide ale presei libere”, „duhul subversiv al înnoirii” și alte expresii similare.
În Evenimentul zilei din '94 găsim un articol excelent intitulat „Părintele Argatu a explicat că dracii se împart în trei categorii” asupra căruia simt că nu ar trebui să comentez.
Tot în acel ziar găsim și următorul anunț în mica publicitate
„Miracol
cu Rod McDougal
Aduceți bolnavi, orbi,
șchiopi, paralitici,
muți, surzi,
Dumnezeu
îi poate vindeca!”
Șarlatani precum mulți alții, dintre care o grămadă încă bântuie prin țară.
Și ca încheiere vă las cu un exemplu de horoscop, scris de cineva foarte, foarte plictisit:
Brusc, nu mai simt că lumea se tîmpeşte pe zi ce trece. Nici nu se deşteaptă.
RăspundețiȘtergereTempora mutantur pi dreacu.
Laser frate. Când mai dau o tură pe la Moldova o să iau la puricat ziarele căci sigur am chiar şi mai vechi (30 decembrie 1989) şi am şi din '91, '92.
RăspundețiȘtergereOricum, tre' să recunoaştem că măcar cu un sfert de penis de colibri tot a evoluat mass-media românească.
La sfârşitul anilor '90 nu apărea NICIUN articol sau reportaj critic la adresa Corporaţiei Ortodoxe Române.
Numai bine.