sâmbătă, 28 mai 2011

Vom avea atei la recensământul populației?

A început Campania Recensământ 2011, via ASUR, prin care persoanele necredincioase sunt încurajate să se declare „atei” sau „fără religie”.

Răsfoind „Manualul personalului de recensământ”, pe saitul recensamantromania.ro, am găsit o eroare gravă, ce ar putea compromite numărătoarea corectă a ateilor din România. Având în vedere că fiecărei opțiuni majore se rezervă un cod pentru centralizare mai ușoară, din Tabelul cu coduri reiese că la „fără religie” codul este 30, la ateu „99” și la „nedeclarată” lipsește. Având în vedere că la toate celălalte categorii (etnie, limbă maternă, număr de copii, etc.) codul rezervat pentru opțiunea „nedeclarată” este 99, suspectez că la capitolul religie s-a strecurat, voit sau nu, o eroare, iar codul pentru „ateu” de fapt să fie același cu „fără religie”, adică 30, sau ar fi trebuit să fie 31.

Ba mai mult, la pagina 89, se există niște instrucțiuni de notare care fac un ghiveci și mai mare din codurile destinate religiilor:
 • în cazul în care o persoană nu şi-a declarat religia, având înscris la întrebarea – Cărei religii consideră persoana că îi aparţine? din formular, “nedeclarat”, aceasta se va însuma la codul 99
Avem deci o contradiție cu efecte neplăcute majore. Dacă recenzorul care completează formularul întâlnește un cetățean ce se declară ateu, acesta va trece codul 99 lângă declarația lui, însă atunci când se centralizează datele, s-ar putea să ajungem că toți cei cu codul 99 să fie considerați cu „religie nedeclarată”. Astfel s-ar putea să ne trezim că numărul ateilor din țară este cvasi-nulă.

Cred că cea mai sigură metodă de a evita această eroare este ca ateii să se declare „fără religie”, dar și eroare din „Manualul recenzorului” ar trebui corectat cât mai repede.

Vezi și imaginea de mai jos (click pentru mărire):

Later Edit (29.05 Duminică):
În urma acestui blogpost, N-ter, Zergu și ceilalți au sesizat că e vorba de o eroare de formatare, dat fiind faptul că rubrica „Penticostală (...)” ocupă două rânduri. Astfel, mai toată coloana din dreapta se decalează și se creează o busculadă generală (vezi imaginea de mai jos). Sper că INS nu vrea să-și ia în cap, pe lângă ateii români, și pe penticostalii, adventiștii, musulmanii, evreii și iehoviștii din România, astfel că situația de mai sus e doar o mostră de incompetență.

Ca și concluzie, fiți atenți că dacă vă declarați „fără religie” codul este 29 iar pentru „atei” este 30, și completați ca atare.
trimite pe proddit

19 comentarii:

 1. s-a decalat la penticostali care ocupa 2 randuri.

  RăspundețiȘtergere
 2. Clar ca e o gresala intentionata, dupa ce aud ca aia de la statistica sunt prieteni la catarama cu inalt prea securistul Daniel mi se pare normal sa se gandeasca la o asemenea manevra sa ajunga ateii cu cod 99 si sa se considere nedeclarati. Se vrea maturata sub pres realitatea existentei noastre, credinciosii nu se dezmint nici de data aceasta intr-ale negarii de realitate.

  RăspundețiȘtergere
 3. De acord cu ce a spus N-ter, situația TREBUIE semnalată și corectată, practic mai toate minoritățile religioase vor avea cifre care pot fi total irelevante și incorecte.

  RăspundețiȘtergere
 4. @Saturnine: Do not suspect malice where incompetence could explain the situation. Cred că e cazul și aici, se vede că nu știu să folosească un excel sau tabele din word.

  RăspundețiȘtergere
 5. Deci, uite ce scrie Toma : "4. Verificati cu atentie ca ceea ce ati declarat a fost marcat de recenzor in formular. In cadrul sectiunii 24 trebuie in clar scris fie “ateu”, fie “fara religie”, iar in casuta de cod trebuie trecut fie “99” (ateu) fie “30” (fara religie). Verificati sa nu fiti trecut(a) cu codul “29” (alte religii)!!!"

  Sa inteleg ca Toma cand a scris asta s-a luat dupa imaginea de mai sus?

  Acum observ si inteleg ce spunea N-ter cu decalajul si asa ai dreptate cu incompetenta :)) sau trec direct la conspiratii in care malice e facut sa para incompetenta ca sa ne duca de nas :)))

  RăspundețiȘtergere
 6. Acum am observat, mai e interesant că pe coloana I s-a putut face corect la greco-catolică, dar pe 2 nu.

  RăspundețiȘtergere
 7. E posibil ca și Toma să se fi înșelat în același fel! Din păcate, e posibil ca mulți să fi luat mesajul inițial cu ateu=99 pentru că e ușor de reținut și acum să fie deja oameni induși în eroare.

  RăspundețiȘtergere
 8. asta e o problema si pentru musulmani : dupa asezarea in pagina, musulmanul va fi trecut ca evanghelic.

  super baieti, multiculturalism si secularism. yeah right.

  RăspundețiȘtergere
 9. O mica corectura la banner: dăcă > dacă

  RăspundețiȘtergere
 10. Cei de la ASUR au updatat saitul lor cu codurile corecte. De asemenea, mi-au zis că o să vorbească și cu INS să își repare eroarea.

  @N-ter, mersi de vigilență,

  @Zergu, am pus și imaginea ta aici, plus niște text

  @Anonim Corectat și bannerul, mersi

  @Critic. Musulmanul va fi trecut ca și evreu. The horror

  RăspundețiȘtergere
 11. @Bezbojnic: Ai ceva greşeli de ortografie: „Pentricostală” şi "demai". În rest, am înţeles că deja s-a primit un răspuns de la INS.

  RăspundețiȘtergere
 12. @Zergu. Mersi. Da acum am văzut pe facebook răspunsul

  RăspundețiȘtergere
 13. Am trimis si eu mail la astia si am primit raspuns:

  "Vă mulţumim pentru semnalare.
  Manualul recenzorului a fost în versiunea provizorie, pentru recensământul pilot şi pentru observaţii.
  Alături de alte câteva erori tipografice, codificarea religiilor va fi corectată pentru versiunea finală.

  Victor Dinculescu"

  Acum nu mai au scuze :) ca eu am dovada :P

  RăspundețiȘtergere
 14. @Saturnine Excelent, da sper să și corecteze cât mai repede.

  RăspundețiȘtergere
 15. Ca de obicei in romania, lucurile cele mai simple sunt complicate si dureaza o vesnicie. Dupa cum ziceam pe forum, e chiar asa greu sa modifice pe loc si versiunea provizorie? dura 2 secunde. plus ca recenzorii s-au 'antrenat' deja pe versiunea asta.

  Era imposibil sa nu apara o chichita sa-i dezavantajeze pe nereligiosi...

  RăspundețiȘtergere
 16. Are vreo implicaţie înafară de cea statistică dacă sunt "nedeclarat"? Nu vreau să declar ateu sau fără religie pentru că nu sunt nici ateu, nici credincios. Pe de altă parte nu doresc să fiu numărat drept altceva explicit din acea listă.

  RăspundețiȘtergere
 17. @Anonim
  "Fara religie" nu inseamna ateu ci poti fi si intre ateu si credincios (ca tine) si poti fi si credincios.Atata timp cat nu mergi la biserica, etc, deci nu sustii un anume cult, esti fara religie. Parerea mea e ca te poti declara fara religie deoarece tocmai acea "religie" se urmareste a fi contorizata si nu "credinta" si gradul ei.

  RăspundețiȘtergere
 18. Da, asta este. Nu susţin nicio formă religie organizată. Mulţumesc. Am citit între timp şi pe site.

  RăspundețiȘtergere