duminică, 6 februarie 2011

Europa nu e un continent

Aceast text este despre o dilemă mai veche de-a mea: veridicitatea ideii că Europa este un continent. E una din acele idei învățate la școală la care mulți nu se mai gândesc. Împărțirea pe continente o primești de-a gata, și-o-nveți așa cum ți se dau. Chiar dacă unii își dau seama că împărțirea e aiurea, la urma urmei e o convenție, nu? O tradiție proastă, dar generalizată. Nu că nu s-ar putea schimba, ce-i drept. La urma urmei și Pluto a fost degrată din statutul de planetă...

Dar să luăm lucrurile pe rând. Pentru început avem nevoie de o definiție. Aș spune că în general, lumea înțelege prin continent o „diviziune geografică alcătuită dintr-o întindere mare de uscat, mărginită, (aproape) total, de mări și de oceane, cuprinzând și unele insule sau arhipelaguri vecine”. Definiția e similară cu cea din DEX '98, dar cu o mică modificare, care, zic eu, o aduce mai aproape de percepția generală.

Problema majoră cu ideea de continent european rezidă în limita terestră dintre Asia și Europa. Între America de Nord și cea de Sud granița terestră e considerată undeva pe istmul Panama, de regulă Canalul omonim, o graniță de aproximativ 70-80 de km. În mod asemănător, limita dintre Asia și Africa e considerat „istmul” Suez, pe linia Canalului Suez, având o lungime de aproape 200 de km. Ori limita dintre Asia și Europa se întinde, pe uscat de-a lungul a mii de kilometrii, pe o primă secțiune (estimată grosso modo la 3000 km) ce pornește de la Marea Kara în nord, de-a lungul Munților Urali și apoi a râului Ural (așa am învățat eu cel puțin) până la Caspică, și pe o a doua secțiune (estimată groso modo la 700 km), de-a lungul Caucazului. Ori este ridicol acest excepționalism european, ce pornește doar dintr-o tradiție păstrată din Antichitate, când lumea era împărțită de greci în Europa, Asia și Africa. Plus că, de când omul a săpat cele două canale menționate mai sus, se poate argumenta că Europa și Asia sunt singurele două continente care mai au granițe terestre, restul fiind înconjurate total de Oceanul Planetar.

Nu este deci mai firesc să considerăm Eurasia ca un singur continent, iar Europa un subcontinent al său, cu anumite specificități, la fel ca India, sau, ar zice unii, Orientul Mijlociu (Asia de Sud-Vest) și Indochina (Asia de Sud-Est)? Culmea e că la un moment dat, la școală, învățasem că Americile ar fi de fapt un singur continent (idee ce mi s-a părut ridicolă). Ori dacă Americile sunt un continent, de ce este Europa luată separat? Ba mai mult, atunci trebuie să considerăm Europa, Asia și Africa un singur continent Afroeurasitic. Ori cred că cea mai naturală împărțire este cea în 6 continente: Eurasia, Africa, Oceania, America de Nord, America de Sud și Antarctida. Uitați-vă pe o hartă a lumii. Nu e mai normal și coerent așa?

trimite pe proddit

9 comentarii:

  1. Si eu am fost indoctrinat asa... nu-i bine. Europa pare sa fie o mostenire din cultura ignoranta medievala, inconjurata la est de un ocean de "barbari", nu de apa.

    Sincer ideea de continente mi se pare ciudata; mai stiintific ar fi discutia pe baza de placi tectonice.

    RăspundețiȘtergere
  2. nu e vorba doar de considerente și delimitări strict geografice, ci (și) istorice și culturale; din același motiv (convenție) Australia este un continent, cu toate că ar putea fi la de bine o insulă foarte mare aparținând de Asia.

    RăspundețiȘtergere
  3. Pentru a face o delimitare clară trebuie stabilită o clasificare. Se pare că cea politică este cea mai uzitată, probabil ne reprezintă cel mai bine ego-ul. Dacă am face o delimitare conform plăcilor tectonice, am avea delimitări pe culmile munţilor sau prin abisurile marine. Dacă delimitările ar fi biotopice am avea alte rezultate. La urma urmei este o convenţie ce ne dă şansa de a face schimbul informaţional practic şi eficient.

    RăspundețiȘtergere
  4. Subscriu la ce ce a spus şi Camil, diferenţele nu sunt numai de geografie ci şi culturale. Să luăm capeţii, vezi vreo asemănare între Portugalia/Spania şi Rusia/Japonia? Nu-s din acelaşi film.

    RăspundețiȘtergere
  5. @ZDragomir

    Plăcile tectonice nu-s bune, pentru că aia ar însemna să împarți suprafața terei în funcție de parametri ce nu sunt vizibili. Ori continentele asta vor să facă, să împartă suprafața în funcție de parametri vizibili

    @Camil
    Problema e că atunci ar trebui separat registrul geografic și cel istorico-cultural. Europa-ca-și-continent este o anomalie. Să le zică insule, uite, dar atunci conceptul de continent să nu mai aibă pretenție de diviziune geografică ci de „macro-regiune istorică”. La urma urmei continentele se vor niște „mega insule”, iar limita dintre continent și insulă este cam artificială.

    @dAImon
    Coreea, Siria și India sunt foarte depărtate una de alta ca și cultură, și totuși n-avem probleme să le considerăm ca făcând parte din „filmul” Asia.

    RăspundețiȘtergere
  6. well, dacă o luăm așa, continentul este o insulă foarte mare. și nu există Oceanul Atlantic, Pacific sau Indian, Marea Mediterană sau Neagră, ci doar un mare ocean planetar. oricum nu contează foarte mult aceste diferențieri

    RăspundețiȘtergere
  7. De fapt, daca te uiti numai pe harta, Europe este doar o peninsula Eurasiei

    RăspundețiȘtergere
  8. Pai asa ar fi normal sa fie o parte a continentului nu Europa in sine continent. Nu stiu cand si cine a stabilit aceste denumiri, prin ce ani, dar au cam gresit aici.

    RăspundețiȘtergere