duminică, 24 octombrie 2010

OrthoGraffiti și sfântul care a descoperit America

Recent am aflat că există o publicație ortodoxă, numită OrtoGraffiti, ce are ca public țintă adolescentul român. Având în vedere că dreapta credință e îngrozitor de anacronică dpdv estetic (și nu numai) iar adolescentul tipic e alergic la mirosul de naftalină, am fost tentat să văd produsul ce va convinge tineretul că forma pravoslavnică a creștinismului e cool. Trebuie să recunosc că e bine pusă la punct, cu povești despre sfinți occidentali (de dinainte de Marea Schismă), cu recenzii de filme sau articole despre angoase adolescentine. Se pare că sub presiunea neoprotestantismului american, mult mai dinamic decât credința "din moși strămoși", s-au prins și ortodocșii că limbajul de tip 1600 și basmele cu Sfântul Schizofrenie al Paflagoniei nu mai prind la tineret. Oricum, fenomenul de americanizare religioasă se vede nu doar aici, ci și la catolici.

Dar despre altceva vroiam să vorbesc. Răsfoind întru curiozitate morbidă, dau peste un articol-bombă, gen "creștinii versus realitatea", numai că nu e vorba de eternele halucinații despre evoluție, banale deja, ci una despre istorie (nu că ar fi prima dată, vezi manualele de clasa a V-a). Articolul e intitulat, în mod dilematic:
Sfântul Brendan Marinarul - (descoperitorul Americii?)
Citez:
http://www.orthograffiti.ro/532/sfantul-brendan-marinarul-descoperitorul-americii/
"Se ştie, cu mărturii arheologice, că aceşti călugări irlandezi au fost cei dintâi descoperitori ai Islandei şi ai Groenlandei.[...]

Se spune ca de pe acest munte [muntelui Brandon (numit după el)], în care se retragea pentru rugaciune, sfântul a vazut o insula în partea de apus a Irlandei. A numit-o „pământul făgăduinţei” şi a hotărât să încerce să navigheze până la ea. Din păcate, nu se cunoaşte aproape nimic sigur despre această călătorie care l-a făcut pe Brendan faimos în întreaga lume.[...] De-a lungul istoriei s-a scris foarte mult despre aceasta insula si despre localizarea ei. În vremurile mai noi s-a sugerat si ideea ca insula de care vorbeste Brendan sa fie chiar continentul american, si astfel sfântul sa fie cel dintâi descoperitor al Americii."
Prima afirmație, legată de descoperirea Islandei și Groenlandei este de-a dreptul ridicolă. Orice mărturie arheologică lipsește, în ambele cazuri. Primii descoperitori ai Groenlandei au fost eschimoșii, iar primii europeni au fost vikingii norvegieni, prin secolul X, care i-au dat și numele, indivizi care pe vremea aceea mâncau călugări creștini pe pâine. Legat de Islanda, în Libellus Islandorum, carte istorică din secolul XII, autorul afirmă că atunci când norvegienii au pus acolo piciorul (în secolul IX) au întâlnit călugări irlandezi, însă nu există nici un fel de dovezi materiale care să sprijine aceste afirmații, așa că este de bun simț să nu te pronunți.

Al doilea fragment cu sfântul care vede america de pe "munte" (muntele are o înălțime de 953 m și distanța pănă în Groenlanda e de 2150 de km) este iarăși ridicol. De altfel acord un punct în plus autorului că recunoaște că vorbește din legende, sau mai bine zis, mitizări târzii. Citez: "Istorisirea [călătoriei], numită Navigatio Brendani, a fost scrisă la câteva sute de ani după moartea sfântului, şi conţine o mulţime de elemente fabuloase, astfel că adevărul istoric nu mai poate fi distins."

PS. N-ar trebui să mă mire asemenea baliverne. La urma urmei creștinismul are un sfânt important cunoscut pentru faptul că a omorât un balaur. Păcat că unii au impresia că e vorba de evenimente reale.

Imagine: Sf. Brendan, Navigatorul de James C. Christensen
trimite pe proddit

5 comentarii:

  1. "a hotărât să încerce să navigheze până la ea. Din păcate, nu se cunoaşte aproape nimic sigur despre această călătorie care l-a făcut pe Brendan faimos în întreaga lume"

    Daca nu se cunoaste nimic despre calatoria lui, cum naiba l-a facut faimos?!
    Sunt bulversat de luni dimineata

    RăspundețiȘtergere
  2. Cam ca și cu Iisus. Nu se știe mai nimic sigur despre el, da ce faimos e.

    RăspundețiȘtergere
  3. Prostie mare publicaţia sta.

    Creştinismul nu-i pentru adolescenţi imbecili. E pentru oameni cu adevărat la angoasă.

    Lifestyle ortodox cică. Cretinii ăştia au adoptat până şi limbajul postmodern nietzschean.

    Măine o să apară şi lifestyle musulman în Europa. "Cum să ai două soţii dar să rămâi feminist" - primul număr.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ca de exemplu campania asta?

    http://www.inspiredbymuhammad.com/

    http://imgur.com/QX9yz.jpg

    RăspundețiȘtergere
  5. Bai, sa spunem ca e real ca nea irlandezul cel calugar (n-ar vrea vre-un popoi de-ala nostru sa traiasca alaturi de-un calugar de la vremea aia, asta apropo de "sfintenie"... :-))) ) deci iirlandezul de calugar a ajuns in America sau "doar" Groenlanda. Si ce-are asta cu credinta?!? Ce, l-a carat Mnezio in carca? Ala, dac-a ajuns pe undeva e fiindca irlandezii era marineri priceputi, nu ca omul era calugar... Si p-aia, egiptienii, de-au navigat pana-n America de Sud, ori pe sud-americanii ajunsi pe insula Pastelui, cine pana mea i-a calauzit? Ca sa nu mai zic de vikingii cei halitori de crestini pe paine! Ce-are bau-bau-l in care crezi si la care te-nchini cu plimbarea ta pana la Piatra-Olt?!? :-))))

    RăspundețiȘtergere