vineri, 11 decembrie 2009

Alege-ti Dictatorul Preferat

Una din temele cele mai vehiculate în aceastǎ campanie electoralǎ a fost tema dictaturii. Pe de o parte erau cei care-l acuzau pe Bǎsescu, cǎ prin populismul lui şi mişcǎrile antiParlament ar duce (voit) ţara spre o dictaturǎ personalǎ. Pe de cealaltǎ parte erau cei care, dintr-un sentiment halucinant de istoricism, îl acuzau (indirect) pe Geoanǎ cǎ vrea sǎ resovietizeze România, fiind marioneta unor bolşevici nerecuperaţi, vânduţi Moscovei.

Personal, tema dictaturii, comuniste sau fasciste, este ,în esenţǎ, praf în ochii alegǎtorilor, un strigǎt de luptǎ demn de Goering, fiecare parte mizând pe ideea unui rǎu suprem ce trebuie evitat, fiecare candidat declarându-se implicit, drept Preşedintele-Mesia, cel care va salva ţara de pe marginea prǎpastiei. Cum bine spunea CTP-ul, o campanie unde s-a votat în funcţie Fricǎ şi Urǎ, şi unde "raţiunea n-are drept de vot".

Dar dacǎ tot am fost, ca şi alegǎtor, victimǎ colateralǎ a acestor rafale de acuzaţii de dictaturǎ şi comunism, atunci sǎ duce ideea dictaturii pânǎ la capǎt. Sǎ vedem, cu ce dictatori avem de-a face:

1. Marele Câştigǎtor - Traian Bǎsescugo Chavez


Existǎ câteva elemente comune între Bǎse şi Chavez, printre care se numǎrǎ populismul anti-clasǎ politicǎ, precum şi evenimente comune, cum ar fi un referendum de suspendare (H.C. 2004, T.B. 2007) sau trecerea de la Bicameralism la Unicameralism (Venezuela 1999, România în curând?). De asemenea existǎ un spirit latin comun al amebelor ţǎri, precum şi un spirit de "republicǎ bananierǎ".

2. Marele Perdant - Mircea-Mahmur Ahmedinegeoanǎ
(sub domnia lui Ayatollahului Rouge-Allah Kommuni)


Deşi Geoanǎ este considerat incapabil pentru a stabili o dictaturǎ, faptul cǎ se aflǎ sub mandatul mult-hulitului Ayatollah Roşu, patriarhul spiritual al poiticii postdecembriste, îl fac sǎ parǎ un veritabil Ahmedinejad, cu ambiţii nu(prea)clare. De asemenea, preşedintele iranian a preluat nişte vechi teme din ideologia superioritǎţii nemţeşti.

3. Marele Alb - KlauSS Rromanis von Hermannstadt

Ştiu cǎ n-a fost candidat la preşedenţie, dar tot candidat a fost pt postul de prim-ministru, şi mergând mânǎ-n mânǎ cu Ahmedinegeoanǎ, meritǎ menţionat. Şi cum tot s-a mizat pe calitatea lui nativǎ de a fi neamţ, pe asta mizez şi eu, când îi pun poza de viitor posibil Kanzler von Rumänien.

4. Marele Calm - Floare de Crin
(Rege al Vitanului, Titanului şi toatǎ ţeara Loldovei)


Paralela cu Jigme Khesar Namgyel Wangchuck, regele Buthanului(încǎ o ţarǎ "parţial liberǎ" - potrivit FreedomHouse -, nu este o democraţie, iar rolul regelui - actualmente tânǎr şi reformist - este încǎ mare) având în vedere seninǎtatea cu care Crin contracara torpilele maliţioase ale Preşedintelui în timpul dezbaterilor. Afişând relaxare cvasi-budistǎ, şi protejaţi de eşarfe galbene şi idei liberale, asemǎnǎrile sunt de netǎgǎduit

5. Marele Mitic - "Papa Doc" DuCartier Oprescu

Motivele sunt evidente. E doftor. Iar ţara asta pare dominatǎ de poveşti vodou, cu zombie. Unii chiar considerǎ cǎ vraciul-şef-de-România al mortului-viu-din-Ierusalim este reper de moralitate. Nu şi Papa Doc mioritic. El a fost la vraciul-şef din Vatican, cel din neamul lui Johaniss.

6. Marele Nagy - Ramzan Kelemenov Hunor

Pentru cǎ Republica Autonomǎ Maghiarǎ a Secuimii are nevoie de un lider cu mânǎ forte, care sǎ opreascǎ mujahedinii anti Federaţia Râsului (zisǎ şi România), acei separatişti numiţi şi Partidul Civic Maghiar, ţinuţi încǎ la distanţǎ de udemerişti - trupe loiale lui Kelemenov, acest Kadârov de Carpaţi.

7.Marele Trombon - Vadim Jong-Il


Pentru cǎ-i dus cu pluta. Punct.

8.Marele Merino - Mielamar Djidji Beqalhy

Pentru cǎ ambii-s nişte beduini la origine, catapultaţi în politicǎ şi de acolo-n ridicol.

9.Marea Alternativǎ - Remus Chernea
(nom du guerre Isa al-Khidr)


Ştiu cǎ Guevara n-a fost dictator. Dar despre Remus Christ, Dictatorul Celest, am mai scris. Aşa cǎ rǎmânem la Chernea, acest tânǎr revoluţionar, mânat de idealismul ce promite o lume mai bunǎ. Hasta Siempre Candidate!

Acest articol este un pamflet izvorât din campania electoralǎ prin care tocmai am trecut.

Post inspirat şi din: Utopia Balcanicǎ - Barba Verde de Acasǎ
trimite pe proddit

Un comentariu: