joi, 8 noiembrie 2012

Mi-e dor de forum

Sanatoriu abandonat, Elveția (via WikiCommons)
Mi-e dor de Forum. Mi-e dor și de TLP.ro, dar mai mult mi-e dor de forum. N-a murit, dar nici viu nu mai putem spune că este.

Astăzi discuțiile ateilor s-au mutat pe Facebook. E de înțeles, e o platformă mai dinamică, replicile se succed rapid, mimează parcă viața reală. Discuții la o bere pe terasă. Comparativ, forumul părea un club de filateliști cu prea mult praf în aer. Sau o bibliotecă, unde toate discuțiile erau frumos arhivate, pe domenii. Te interesau prostiile religioase altele decât cele abrahamice? Sau poate vroiai să vezi ce prostii au mai făcut adepții iudaismului. Sau poate naționalismul și religiozitățile conexe sunt ceea ce-ți ațâță interesul. În orice caz, aveai, și încă ai ce citi. Iar nivelul discuțiilor, în ciuda idiosincrasiilor unor forumiștii, era altul.

Astăzi, FB pare mai degrabă un loc de joacă pentru copii cu ADHD, și nu mă refer neapărat la utilizatori. Pur și simplu datorită naturii quasi-orale a platformei, verba volant, iar discuții interesante se pierd după câteva zile, o săptâmănă. Articolele dense, de analiză, tind să aibă reacții puține, pe când cele tabloidice imediat generează comentarii, de multe ori la fel de tabloidice. Nu spun că pe forum se reacționa mai rapid la conținutul de calitate, dar respectivul articol de multe paragrafe rămânea la îndemâna tuturor chiar și după o săptână, putând fi citit și după o lună sau un an. Comparativ, pe peretele albastru, cam orice dispare în scurt timp, și devine greu de regăsit. Astfel, se ajunge la situația în care întotdeauna primează noul, șocantul, caricaturalul, dailymailesque-ul. Și cred că și dinamica utilizatorilor e afectată. Mi-e că unii forumiști au renunțat la a contribui pe FB datorită nivelului discuțiilor. S-au săturat să repete aceleași argumente ad nauseam

Cred că pentru „comunitatea ateilor” tranziția pe rețeaua de socializare zuckerbergică a fost din unele puncte de vedere un regres. Nu am de gând să plec de pe grupul AAR cu mesaje de adio dramatice, nu despre asta e vorba, dar între discuțiile repetitive despre câini, țigani, feministe, marxiști și alte păsărele, mă apucă prea des nostalgia - un sentiment care-mi diplace profund - pentru zilele când conversam pe forumul atei.ro. C'est la vie, I guess. Măcar există /r/secularism.
trimite pe proddit

15 comentarii:

  1. "Astăzi, forumul pare mai degrabă un loc de joacă pentru copii cu ADHD, și nu mă refer neapărat la utilizatori. Pur și simplu datorită naturii quasi-orale a platformei, verba volant, iar discuții interesante se pierd după câteva zile, o săptâmănă."

    Sounds like you meant that about FB but said "forumul pare" instead. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Motivul principal pare a fi lipsa focalizarii.
    In loc sa fie un loc preocupat in principal de problemele specifice ateismului forumul a devenit in primul rand o platforma pentru propaganda ideologiilor politice proprii a unor atei mai agresivi.
    Acestia au monopolizat exprimarea pe forum, deseori manipuland discutiile astfel incat sa duca la excluderea interlocutorilor care nu impartaseau aceleasi opinii.
    Pe scurt, a devenit mai degraba religios.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mda, la un moment dat propaganda economică de extremă dreaptă a devenit o prezenţă mult prea vizibilă şi insistentă într-un forum în care nu neapărat avea ce căuta, după care cei mai deranjaţi de aşa ceva au contraatacat cum au ştiut şi s-au ales cu ban (stângistul "adrian", un user vechi şi cu multe postări, care apoi n-a mai revenit) şi restul e istorie.

      Şi din păcate lucrurile astea au fost pornite de cei mai vechi şi mai activi membri ai forumului: TLP, aaroman, adrian.

      Nici nu-mi imaginez ce soluţie s-ar fi putut găsi. Probabil multă lume s-ar fi ofuscat dacă se închidea imediat şi total forumul de socio-politice. Poate dacă ar fi avut viaţă mai scurtă "libertarianismul" de a trata afirmaţiile cu cuvinte care de obicei jignesc persoane s-ar fi calmat lucrurile mai repede, nu ştiu.

      Ștergere
    2. donjoe, vorbesti de jigniri dar ironiile tale dese, acide si rautacioase, sunt mai presus?

      Directionarea semi-subtila a mentalitatii forumului impotriva unor directii politice pe care le antipatizeaza persoana ta, e mai presus?

      Si te miri ca ai ramas doar tu cu mike...

      Ștergere
    3. ::
      sometime i hate citating myown self ...

      topic=1774.msg38565#msg38565


      Ștergere
  3. Tehnic nu.
    E intr-o stare vegetativa, functioneaza dar nu se mai posteaza

    RăspundețiȘtergere
  4. E ca si mort. Nu de-alta, dar oamenii interesanti, inteligenti si dinamici au fost alungati sau au preferat sa se mute pe peretele volatil al FB. Mi-ar placea sa mai existe un Forum unde discutiile sa aiba vechiul nivel.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ar fi mai spornic de folosit tot el dat fiind ca exista deja mult continut acolo.

    Ar trebui gasite idei de modificare a regulamentului care sa tempereze excesele care au dus la situatia actuala, apoi de convins vechii useri sa se intoarca.

    Intre timp ar putea fi copiate discutiile mai interesante de pe FB, pentru o referire mai usoara.

    RăspundețiȘtergere
  6. daca au pus trogoloditi drept moderatori pe AAR ce sa-i faci. merita soarta, ptiu..

    RăspundețiȘtergere
  7. Cred ca ar trebui sa facem un forum mai modern, integrat cu FB, din pacate lucrurile nu se fac singure, deocamdata, avem o gramada de membri care stiu cum "ar trebui sa fie" si prea putini capabili sau dispusi sa faca altceva decat sa se lamenteze.

    RăspundețiȘtergere
  8. Am dat peste aceasta postare cautand TLP.ro. Am gasit insa si aici lucruri foarte interesante, drept pentru care am introdus de azi si bezbojnicul la Favorite. Totusi, stii cumva, draga bezbojnicule, unde pot gasi arhivate vechile postari ale lui The Lucifer Principle? Multumesc mult.

    RăspundețiȘtergere
  9. Din păcate, nu știu dacă se mai găsesc.

    RăspundețiȘtergere