marți, 30 martie 2010

Retro-ateism stangist



"Timp de zece secole, creştinismul, înarmat cu omnipotenţa Bisericii şi Statului, fără concurenţă care să i se opună, a reuşit să depraveze, să înjosească şi să falsifice mintea Europei. Nu avea competitori, pentru că în afara Bisericii nu existau nici gânditori, nici persoane educate. Ea singură preda, ea singură vorbea şi scria."

"Toate religiile, cu zeii, semizeii, profeţii, mesia şi sfinţii lor, sunt produse ale fanteziei şi credulităţii unor oameni care încă nu au atins dezvoltarea maximă şi nu sunt în posesia completă a puterilor lor intelectuale."

Mihail A. Bakunin - Dumnezeu si statul

"Mizeria religioasă este expresia mizeriei reale şi totodată protestul împotriva mizeriei reale. Religia este suspinul creaturii chinuite, sensibilitatea unei lumi lipsite de inimă, după cum este şi spiritul unor orânduiri lipsite de spirit. Ea este opiu pentru popor.

Suprimarea religiei, a acestei fericiri iluzorii a poporului, este cerinţa adevăratei lui fericiri. Cerinţa de a renunţa la iluziile cu privire la situaţia sa este cerinţa de a renunta la o situaţie care are nevoie de iluzii. Critica religiei este, aşadar, în germen, critica acestei văi a plângerii a cărei aureola sfântă este religia.

Critica a inlăturat florile imaginare care acopereau lanţul nu pentru ca omul să poarte lantul dezolant şi prozaic, ci pentru ca el să arunce lantul şi să culeagă floarea vie. Critica religiei îl eliberează pe om de iluzii, pentru ca el să gandească, să actioneze, să-şi făurească realitatea sa ca un om dezamagit, ca un om care si-a venit in fire, pentru ca să se miste în jurul lui insuşi si prin urmare in jurul adevăratului său soare. Religia este doar soarele iluzoriu care se mişcă în jurul omului atata timp cât el nu se misca încă in jurul lui insuşi."

Karl Marx - Contributii la critica filozofiei hegeliene a dreptului

Later edit: schimbat citatul lui Marx din englezǎ în românǎ (mersi Ioan)
trimite pe proddit

6 comentarii:

  1. Hmmm. 44% din romani vor sa te pedepseasca penal, criticule! La fel, vor sa-i pedepseasca si pe Bakunin si Marx, si ma intreb, oare cum or s-o faca?

    RăspundețiȘtergere
  2. mai citeste sa vezi ce zice Marx si de umanism si drepturile omului, ca si alea sunt tot o fabricatie ideologica la fel ca si religia.

    RăspundețiȘtergere
  3. @godless1859: n-or să facă deloc. Retrograzii ăia o să devină un capitol negru al istoriei precum Evul Mediu Întunecat.

    Creștinii sunt niște lași și fătălăi, dacă lași să se înțeleagă că diavolul e cu tine, n-or să facă nimic... că rugăciunea e tot nimic.

    RăspundețiȘtergere
  4. "Mizeria religioasa este expresia mizeriei reale si totodata protestul impotriva mizeriei reale. Religia este suspinul creaturii chinuite, sensibilitatea unei lumi lipsite de inima, dupa cum este si spiritul unor oranduiri lipsite de spirit. Ea este opiu pentru popor.

    Suprimarea religiei, a acestei fericiri iluzorii a poporului, este cerinta adevaratei lui fericiri. Cerinta de a renunta la iluziile cu privire la situatia sa este cerinta de a renunta la o situatie care are nevoie de iluzii. Critica religiei este, asadar, in germen critica acestei vai a plangerii a carei aureola sfanta este religia.

    Critica a inlaturat florile imaginare care acopereau lantul nu pentru ca omul sa poarte lantul dezolant si prozaic, ci pentru ca el sa arunce lantul si sa culeaga floarea vie. Critica religiei il elibereaza pe om de iluzii, pentru ca el sa gandeasca, sa actioneze, sa-si faureasca realitatea sa ca un om dezamagit, ca un om care si-a venit in fire, pentru ca sa se miste in jurul lui insusui si prin urmare in jurul adevaratului sau soare. Religia este doar soarele iluzoriu care se misca in jurul omului atata timp cat el nu se misca inca in jurul lui insusi."

    K.Marx - Contributii la critica filozofiei hegeliene a dreptului: Introducere

    Traducere luata din volumul "Marx, Engels, Lenin despre Religie", culegere de texte si studiu introductiv de Petru Berar, Editura Politica, 1974, pag 58

    RăspundețiȘtergere
  5. @godless
    Nu-mi mai adu aminte de sondaju ala.

    @Lex
    Eu n-am nici o problema cu faptul ca drepturile omului sunt o "fabricatie ideologica". Le consider utile si benefice pt umanitate.

    @Zergu
    Stai linistit, Marx va fi multa vreme studiat si disecat, avand in vedere cat de influent a fost si este. Acum ca ne place, ca nu ne place, este unu din ganditorii importanti ai omenirii.

    @Ioan
    Mersi mult, nu gasisem pe net traducere ca lumea-n romana.

    RăspundețiȘtergere
  6. Tare Bakunin asta. Imi aduc aminte ca spunea, in sensul ganditorilor francezi La Bruyere sau La Rochefaucauld ca

    Libertatea limitata a celorlalti inseamna libertatea mea infinita. - Caci ce altceva e religia?

    Egoist demn de contemporanul sau, Max Stirner

    RăspundețiȘtergere