vineri, 12 februarie 2010

Dictatori iraţionali - Hitler

De multe ori, discuţia legatǎ de ateism/religie ajunge la argumentul dictatorilor, care acuzǎ faptul cǎ marii dictatori ai istoriei (recente) au fost atei, şi cǎ genocidurile secolului XX sunt efectele directe ale ateismului. Din pǎcate, argumentul acesta este greşit din mai multe motive.

În primul rând, trebuie remarcat faptul cǎ marile genocide au avut loc în contextul unor sisteme politice specifice, autoritare, şi dominate de ideologii rigide - aşa numitele religii politice. În al doilea rând, se traseazǎ poblema în sine de parcǎ ar fi o luptǎ între ateism şi religie. De fapt, problema se pune din perspectiva omului raţional versus omul iraţional. Este foarte posibil ca unii lideri comunişti sǎ fi fost atei (cei de extremǎ dreapta, mai puţin probabil), însǎ asta este irelevant dacǎ aceiaşi lideri erau persoane profund iraţionale. Sǎ nu uitǎm de asemenea cǎ mai şi controlau societǎţi rigide, închise, sub ideologii quasi-religioase.


Iatǎ şi un exemplu legat de modul de gândire al lui Adolf Hitler:

"Concentrându-ne pe partea întunecatǎ a spectrului uman, descoperim faptul cǎ procesele cognitive de tip borderline ale lui Hitler aveau structura iluziilor izvorâte din emoţii; dupǎ cum observau unii, gândirea sa "mergea de la emoţional la factual în loc sǎ porneascǎ de la date, cum procedeazǎ un intelectual în mod normal. Aceastǎ caracteristicǎ a gândirii sale fǎcea ca Hitler sǎ fie greu de înţeles de cǎtre oamenii obişnuiţi, iar acţiunile sale sǎ fie dificil de anticipat" (Aceasta este un ecou sinistru al cazului Miloşevici, care, dacǎ ţineţi minte, se hotǎrea întâi ce i-ar fi convenabil de crezut, iar apoi credea asta [indiferent de dovezi]) [- vezi confirmation bias sau cherry picking]

Dupǎ cum remarca psihanalistul Walter Langer, Hitler era într-atât de iscusit în a gǎsi date care sǎ-i confirme impulsurile emoţionale încât pǎrea sǎ ia decizii raţionale, când de fapt nu era deloc aşa. Asta era cazul mai ales în discuţii, unde Hitler era "incapabil de a purta o argumentaţie inteligentǎ şi la obiect cu cineva. Îşi expunea opiniile pe larg, însǎ nu o apǎra prin metode logice." Un observator remarca: "Îi era fricǎ de logicǎ. [...] Se eschiveazǎ de la subiect şi ajunge sǎ-ţi arunce-n faţǎ un argument fǎrǎ nici o legǎturǎ cu subiectul discutat."
[ - vezi red herring] Gândirea magicǎ quasi-schizofrenicǎ a lui Hitler l-a fǎcut sǎ creadǎ "cǎ 'voinţa' sa va infǎptui ceea ce alţii considerau a fi imposibil, el netolerând astfel sǎ fie contrazis de oameni inferiori. Puterea absolutǎ obţinutǎ de el i-a întǎrit deci convingerea cǎ voinţa sa este magicǎ"

Citatul este din cartea "Evil Genes" de Barabara Oakley.
Vezi şi TLP - Hitler Creaţionistul
Va urma...
trimite pe proddit

6 comentarii:

  1. Am scris-o mai demult, dezaxatul pe care tu-l pomenesti (Hitlerake) era crestin-practican infocat, sprijinit in demersurile lui criminale de popii crestini (nu doar protestanismul si catolicismul sunt antisemite, ci intreg crestinismul, , legionarii romani erau 10-20% preoti- vezi Staniloae si erau sprijiniti de intreaga popime ortboxa! http://www.punctecardinale.ro/dec_2007/dec_2007_08.html ), iar Mein Kampf are ca principala sursa de inspiratie scrierile apostolului Pavel impotriva evreilor care, conform Noului Testament sunt la originea tuturor relelor.

    http://i559.photobucket.com/albums/ss31/tizul/th_gottmitunsuq6.jpg

    RăspundețiȘtergere
  2. In ce priveste aspectul dictatorilor faci o distinctie intre rationali si irationali. Si eu sunt de acord cu asta insa nu cred ca aceasta distinctie poate fi facuta daca luam de bun naturalismul.

    Pornind de la ce premise un rational naturalist ar putea sa avanseze motive rationale pentru un comportament nedictatorial?

    Daca aceasta intrebare isi are un raspuns rational, atunci credibilitatea ta in fata mea ar creste considerabil (nu ca ar conta asta pentru tine).

    RăspundețiȘtergere
  3. @tizul - Ştiu foarte bine cǎ Hitler era creştin. Însǎ eu vroiam sǎ pun accentul pe iraţionalitatea lui ca factor definitoriu.

    Pt valori creştine germano-naziste vezi şi: http://bezbojnicul.blogspot.com/2009/08/gott-mit-uns.html

    @wordarmy - binele general al societǎţii. Şi prin bine mǎ refer la cât mai puţine mǎsuri restrictive asupra fericirii şi bunǎstǎrii indivizilor. Un om ar dori sǎ contribuie la o astfel de societate pentru cǎ şi urmaşii lui vor beneficia de aceastǎ societate. Un comportament dictatorial în schimb ar produce dezechilibre sociale, nefericire, instabilitate, ceea ce va micşora şansele de supravieţuire a propriilor urmaşi. Desigur oamenii sunt undeva între cele 2 extreme (lider benevolent vs dictator autoritar). Vezi în România, unde egoismul politicienilor (şi ei sunt oameni) este şi mai evident decât în vest, şi nu (numai) pentru cǎ ar fi ai noştri mai egoişti (altruismul ţine şi de un anumit nivel de educaţie) ci pentru cǎ mecanismele statului sunt prost fǎcute.

    RăspundețiȘtergere
  4. @Bezbojnicul

    Ai avansat premisa conținută în binele general al societății. Însă dacă vine vorba de rațiune (și asumând faptul că se pleacă de la naturalism) nu ai niciun fundament rațional să afirmi că societății trebuie să i se facă bine în așa fel încât acest fapt să poate funcționa ca un motiv rațional pentru alegerea unui comportament nedictatorial. Într-un mod la fel de rațional se poate pleca atunci și pentru justificarea rațională a unui comportament dictatorial - omul va alege răul general al societății. Dacă premisa se alege arbitrar, atunci orice premisa poate funcționa la fel de bine. Dacă premisa trebuie să fie adevărată (adică omul trebuie să aleaga binele general în locul răului general) atunci motivul de a alege un comportament nedicatatorial în detrimentul unui dictatorial va fi unul rațional. Mă îndoiesc însă că din punct de vedere rațional, și plecând de la premise naturaliste, cineva ar putea afirma că este rațional să crezi că omul „trebuie să aleagă binele general al societății„ în detrimentul „răului general al societății”.

    RăspundețiȘtergere
  5. @Gica contras- Talmudul e miezul celor mai toxice religii- iudaism, crestinism, mahomedanism. Sunteti foarte haiosi voi astia, creStinii- va inchinati la un rabi ovrei- aka Joshua, injurand totodata iudaismul, precum slaviti Biblia, injurand temelia ei, adica Tora, caci injurand Talmudul, care este o compilatie din versete din Tora si din intreaga Biblie, opinii ale participantilor la dialoguri, alaturi de povesti, legende si mituri, injurati si Tora, prin extensie logica, si Biblia cea sfanta!
    Falsul apostol si genialul mitoman Saul din Tars, aka Pavel are in voi niste urmasi pe masura!

    @Bezbojnicul- am vrut sa-ti raspund, dar mi-a iesit un intreg post:

    Irationalitatea si urmarile dictaturii

    RăspundețiȘtergere