marți, 16 iunie 2009

BOR si expozitia lui von Hagens


Gunther von Hagens, zis şi „Doctorul Moarte”, este un tip extraordinar. Se ocupǎ cu plastifierea cadavrelor, şi din pǎcate am ratat expoziţia Bodies, cu aceste cadavre atunci când a avut loc la Budapesta. Cei de la Gardianul anunţǎ însǎ cǎ este posibil sǎ se organizeze şi la Bucureşti acestǎ expoziţie. Ghiciţi însǎ cine s-a trezit sǎ comenteze! Exact, BOR-ul.




Contactati de noi, reprezentantii BOR s-au aratat ingrijorati de o astfel de expozitie in Romania, motivand ca prin aceasta este lezata demnitatea umana. [...]

Referitor la posibila organizare a unei expozitii de cadavre plastifiate in tara noastra, am cerut parerea pr. conf. univ.dr. Gheorghe Istodor, de la Facultatea de Teologie din Constanta, care ne-a declarat urmatoarele: “Biserica Ortodoxa Romåna ia act cu ingrijorare cu privire la incercarea de a expune in Romånia cadavre in numele artei postmoderne. Ingrijorarea noastra vine din faptul ca este lezata demnitatea umana si respectul pe care noi trebuie sa-l avem fata de persoana umana si dupa ce aceasta a sucombat. Respectul fata de cei adormiti, implicit fata de trupurile acestora, are temei revelational, trupul celui adormit trebuind sa se intoarca in pamåntul din care a fost luat (Ecleziastul II, 7). De asemenea, trupul este chemat si harazit invierii celei de obste. Nu putem sub nici o forma accepta o asemenea profanare. De aceea, trebuie, prin marturie si reactie consistente, venite de la autoritati, sa ne opunem unei astfel de initiative.”


Mi se pare de râsul curcilor reacţia BOR, din urmǎtoarele motive:

- În primul rând, mi se pare ipocrizie ca un reprezentant BOR sǎ vorbeascǎ despre "demnitatea umanǎ". Ei sunt cei care folosesc memoria celor morţi ca armǎ de şantaj emoţional în congregaţiile pe care le conduc. Banii încasaţi, şi netaxaţi de cǎtre stat, pentru "pomenirea celor morţi", care ulterior contribuie la colesterolul ridicat al lu' nenea preotu'. O organizaţie care trǎieşte pe victimizarea oamenilor, pe tratarealor ca nişte untermench pǎcǎtoşi nu poate arǎta cu degetul când vine vorba de demnitate umanǎ, când ei sunt primii care spun: "Nu eşti demn!".

- Invocarea învierii ca un fapt este de-a dreptul SF. Sunt curios cum de trupul mortului o sǎ fie reconstruit la înviere, având în vedere cǎ este foarte posibil ca mai mulţi oameni sǎ fi avut în componenţa trupului lor aceleaşi molecule. Aceia ce fac? Probabil domnu va lua moleculele din trupurile pǎcǎtoase. Ei oricum ard în iad şi n-au nevoie de înviere.

- Se poate observa iarǎşi natura anti-intelectualǎ a clerului, având în vedere faptul cǎ denatureazǎ adevǎrul, denumind exponatele "artǎ postmodernǎ". Da, întradevǎr existǎ şi artǎ în operele domnului von Hagens, însǎ este important sǎ nu uitǎm faptul cǎ el este în primul rând un doctor, iar aceste cadavre au un rol educaţional foarte important.

Sper sǎ se organizeze expoziţia. Şi sper sǎ mergem cît mai mulţi. Pun pariu cǎ la capitolul impresie artisticǎ, bate moaştele la orce orǎ.

BONUS: Ein playlist pe YouTube
trimite pe proddit

Un comentariu: