marți, 7 februarie 2012

Azi sunt dilematic

Primesc recent pe blog, următorul comentariu:

Bună ziua
Mă iertați că vă deranjez, vin cu rugamintea la d-voastră să ne sprijiniti cu un logo campania umanitară ”Să fim oameni...” (http://safimoameni.blogspot.com/) Dorind din această campanie să ajutam cât mai mulți copii.Aștept răspunsul d-voastră la pagina de e-mail safimoameni@yahoo.com.Vă rog să-mi trimiteți și link-ul blogului d-voastră
Vă mulțumesc frumos!
Împreună putem schimba vieții!
Campanie initiata de site-ul Pantocrator.ro

În mod normal șterg aproape imediat orice cerere de link-exchange, însă în cazul de față am am fost curios să aflu detalii, având în vedere că e vorba de o campanie umanitară. Pe scurt, „Să fim oameni” e un blog-afiș, cu cazuri de copii bolnavi care cer ajutor, în general sub formă de donații bănești pentru operații în străinătate. Saitul aparținând organizației „Pantocrator” și abundă de imagistică ortodoxă și ton creștin.

Evident se naște o dilemă din această cerere. Fiind vorba de niște copii bolnavi, evident că orice expunere în plus nu poate decât să ajute, iar impulsul oricui este acela de a ajuta (mai puțin când vine sub formă de mail-spam, atunci impulsul e de a șterge). Dar în cazul de față aspectul uman este indiscutabil.

Pe de altă parte avem o organizație care la rădăcină este diametral opusă acestui blog ca și concepție ideologică și cade practic în tabăra ortodoxă-anti-cip-și-anti-atei, ceea ce mă face să cred că petentul de mai sus a ajuns din greșeală la mine.

Sunt curios, în cazul unei cereri similare, voi ceilalți cum ați proceda, și de ce?
trimite pe proddit

5 comentarii:

  1. Eu cred ca glumesti. Nu vad nici o dilema in a colabora cu inamici ideologici pt o cauza comuna. Ba chiar e foarte recomandat si machiavellian.

    RăspundețiȘtergere
  2. Reverse the problem. Daca tu, ca ateu, ai infiinta o organizatie de ajutorare a copiilor sau a balenelor sau a mai stiu eu cui, si ai trimite un astfel de mesaj spre un blog ortodox, crezi ca ar accepta exchange-ul? Ambele raspunsuri posibile in aceasta situatie ipotetica ar indemna la o acceptare acum, din partea ta. E pur si simplu uman.

    RăspundețiȘtergere
  3. Am primit şi eu comentariul ăsta. La mine cred că au ajuns de pe un blog pe care-l ţin eu ca "studiu de caz" (blog conspiraţionist şi modificator de istorie).
    Nu m-ar surprinde să fi ajuns la tine din lista mea de bloguri.
    În altă ordine de idei, eu am publicat comentariul şi am răspuns cu "Răspunsul meu: Nu.".
    Nu am avut, nu am, şi mă îndoiesc că voi avea vreodată încredere în teledon-uri.
    În plus, majoritatea operaţiilor sunt decontate de statul român prin formularul special care se găseşte pe site-ul Ministerului Sănătăţii.
    Pe cale de consecinţă, a strânge bani pentru "o operaţie în străinătate" îmi "pute" aproape a priori ca ceva dubios din simplul motiv că dacă ar exista un interes real asupra ajutorări respectivilor, aceia care fac spam s-ar putea interesa de legislaţie şi ar putea publica actele care demonstrează cele spuse.

    RăspundețiȘtergere
  4. Cred ca ce m-ar interesa in primul rand ar fi daca banii aia chiar se duc intru ajutorarea copiilor sau se pierd intr-un sir de note contabile si ajung in final la o caramida pentru catedrala mantuirii domnului. Si fiind vorba de o organizatie crestin-ortodoxa imi rezerv dreptul de a fi foarte sceptic.

    Catelu'

    RăspundețiȘtergere
  5. Hmm, sunt curios daca o scrisoare din partea unor parinti declarat atei are vreo sansa de a fi publicata acolo.

    Oricum, mai degraba as pune un banner cu 2% pentru sanatate sau ceva de genul asta. Scopul final nu e sa trimitem fiecare copil ghinionist in strainatate, ci sa fie posibil sa-i tratam aici.

    RăspundețiȘtergere