sâmbătă, 5 iunie 2010

Noul Ateism - ce este si de unde vine?

Este important sa definim ce este Noul Ateism. Am auzit in repetate randuri afirmatia cum ca nu exista un ateism "nou", denumirea fiind inventata de catre oponenti cu scopul de a discredita comunitatea necredinciosilor, ce devine din ce în ce mai vocala. Si da, si nu. Pe de o parte, ateismul ca pozitie filosofica este tot aia, "lipsa credintei în zei/divinitate", cu precizarea ca, spre deosebire de ateismul de acum 10, 20, 50 de ani stiinta a mai avansat, oferind munitie suplimentara pozitiei ateiste. Dar în esenta ateismul e tot ateism. Pe de alta parte însa, exista ceva nou în Noul Ateism, si anume un nou mod de interactionare a necredinciosilor între ei, precum si a necredinciosilor cu societatile gazda. Noul Ateism este, deci, o miscare sociala si politica.


Background
Este foarte interesant de unde a pornit noul val ateist. In esenta este o reactie împotriva unor simptome ale societatii postmoderne: fundamentalismul religios contemporan - aparut atât în Lumea Islamica cât si în SUA, în a doua jumatate a secolului XX, ca o reactie anti-modernista - si, într-o mai mica masura, multiculturalismul - în special în Europa de Vest. Nu este o coincidenta faptul ca Noul Ateism a luat avânt în epoca Bush, perioada în care fundamentalismul crestin (evanghelic) începea sa fie perceput ca o amenintare la adresa caracterului secular al statului American, iar fundamentalismul islamic se dovedea a fi noul inamic extern al ultimei superputeri, un inamic fanatic capabil de numeroase acte de terorism în inima societatilor vestice. În acelasi timp, în Europa de vest, multiculturalismul era perceput tot mai mult ca o idee ce apara minoritatea musulmana de criticile majoritatii seculare - descurajând dialogul -, permitand o insularizare culturala potrivnica integrarii sociale. De asemenea, valul de fundamentalism n-a ocolit nici religia iudaica, observându-se un conflict din ce în ce mai puternic între majoritatea seculara si minoritatea haredim (ultraortodoxa) din Israel. În acest climat ultrareligios au început sa apara, din 2004 încoace, cartile anti-religioase ale noilor atei.


O miscare sociala/politica.
Cartile publicate de Cei Patru Calareti (ai Apocalipsei) au reprezentat nucleul în jurul careia s-a constituit o noua miscare sociala si politica. Pe plan social, scopul miscarii este acea de lupta împotriva statutului de "indezirabili" si prejudecatilor asociate cu termenul de ateu, oarecum asemanator cu miscarea Gay Liberation din occident. Si Campania Out este inspirata din acea miscare, de la care se pot învata multe, dat fiind faptul ca are un avans de 35 de ani. Unul din participantii la prima conferinta a dedicata ateilor afroamericani remarca faptul ca "[ma simt] de parca am lupta din nou pentru drepturile noastre".De asemenea, ateii au si o misiune politica, valabila mai ales în SUA si Europa de Est, aceea de a se uni pentru a deveni o forta electorala, un "bloc de alegatori", care sa poata influenta deciziile politice.

Trebuie mentionat si faptul ca o asemenea miscare nu era posibila acum un deceniu datorita faptului ca internetul reprezinta principalula platforma a Noului Ateism. Dat fiind faptul ca ateii sunt raspânditi destul de împrastiat uniform dpdv geografic, era necesara o tehnologie care sa minimizeze distantele fizice dintre necredinciosi, ca sa nu mai vorbim de faptul ca internetul este o sursa vasta de informatii, si deci o arma formidabila în mâinile ateilor. Nu degeaba a fost denumit "locul unde zeii vin sa moara"

Sunt multi care critica virulenta discursului neo-ateist. Si pe buna dreptate. Aceasta miscare este produsul unor oameni ce s-au simtit si se simt sub asediul irationalitatii, într-o lume postmoderna unde li se spune ca toate parerile sunt la fel de valoroase, fie ele stiinta, pseudostiinta sau religie. Era necesara o reactie virulenta, care sa arate ca nu toate ideile sunt la fel de valoroase, unele fiind chiar periculoase pentru umanitate.

Va urma.
trimite pe proddit

17 comentarii:

  1. Imi place Dennett nu neaparat pentru ateism ci pentru lucrarile sale filozofice generale.

    Nu as exagera cu secularismul in SUA, e mai mult un fenomen european.

    RăspundețiȘtergere
  2. @Bezbojnicul: Tot din articolul cu ce pot învța ateii de la mișcarea LGBT, referitor la „virulența discursului neo-ateist” se spunea că e nevoie atât de mesajul virulent cât și de cel mai plăcut urechii, mai calm.

    Da, sunt de acord că e nevoie de mișcarea anti-iraționalistă, dar și asta trebuie atacată atât virulent cât și umoristic sau cu calm.

    @Lex: Pe de altă parte secularismul e legiferat în Primul Amendament în Constituției SUA, pe când în Europa s-a migrat către secularism dar unele state sunt încă de jure state non-seculare (vezi Danemarca, Suedia, Norvegia, UK), pe când altele sunt (Franța).

    RăspundețiȘtergere
  3. E o miscare impotriva irationalitatii intr-un moment important in istoria globala... Exista mai multe curbe economice care, in aceasta perioada, se apropie de varf sau deja coboara (petrol, gaz, carbune,minerale rare, apa dulce, pamant arabil, clima stabila, populatie stabila, balonul imobiliar, balonul petro-dolarului, balonul EURO si multe altele), motiv pentru care este esentiala o miscare impotriva irationalitatii, sau mai bine spus impotriva prostiei, fiindca in situatii de criza, prostia este cea mai periculoasa, ... prostia este o amenintare globala.

    Religia este, dupa cum stim toti aici, o fabrica de prosti, o infrastructura vasta de prostie, motiv pentru care e prima pe lista de pericole pentru viitorul speciei.

    RăspundețiȘtergere
  4. Chiar eram impotriva termenului "noul ateism", dar dupa ti-am citit postul tind sa fiu de acord cu ideile expuse.

    Desi inca nu-mi place termenul in sine... suna... cumva a "noua dreapta", parere personala.

    RăspundețiȘtergere
  5. pentru o descriere mai ampla a fenomenului, recomand "the new atheism" de victor stenger.
    si evident, "the end of faith" a lui sam harris, care a cam dat startul.

    cam cum zicea dawkins, read sam harris and wake up.

    RăspundețiȘtergere
  6. De unde vine noul ateism? ... din CUR... de unde sa vina?! Sa aveti insa obraz sa trageti apa dupa voi!!

    RăspundețiȘtergere
  7. Exista nou-ateism in masura in care exista nou-orice, de la credinta, la jucariile copiilor ori ale maturilor.;) Internetul este la fel de mult folosit de stiinta ori credinte.

    RăspundețiȘtergere
  8. @adi: teoretic si tu ai iesit printr-o gaura foarte apropiata de cur. practic cred totusi c-ai iesit chiar prin cur

    RăspundețiȘtergere
  9. Ba, sa-mi bag pula... n-am mai vazut asa handicapati...
    Ma, daca aveai si tu un nick...gen filosoful, fizicianul, profu, curva, muista...mai intelegeam.
    Dar, pana mea, crocoduck...si-mi vbesti despre procreare...pai vede-ti de ouale tale! :)

    RăspundețiȘtergere
  10. vai ce pidosnic esti micule curist, nu realizezi cind ti se face un compliment. stii cum ziceau bunicii, frumos ca din cur scos.

    ia zi drept, o ciocanesti in virf?

    RăspundețiȘtergere
  11. da, pe ma-ta o ciocanesc in varf si cu varful!

    RăspundețiȘtergere
  12. cred ca ti-e prea frica de ala negru ca sa o bagi in alta geanta decat in a nevesti-tii.

    si gata nu mai am mancare, mai am niste trolli care baga pina pleznesc.

    RăspundețiȘtergere
  13. @Lex
    La SUA, cum remarca si Zergul, ma refeream la secularismul politic, de jure (primu amendament) nu la cel social, de facto (gradul de ireligiozitate a populatiei, cum e in Europa)

    @Zergu
    Legat de "virulenta discursului" voi mai scrie pe viitor. Si eu consider utila un discurs transant doar in masura in care este dublat de un discurs moderat.

    @ZDragomir
    Legat de "peak-resource" mi se pare ca discursul in media este mult prea alarmist apocalipticaIar legat de suprapopulare, cred ca ar mai duce planeta cateva miliarde bune, daca terenul agricol existent ar fi exploatat in stil industrial.

    @happyateista
    Ma bucur ca ce scriu are repercusiuni pozitive ;)
    Am mai gasit pe un blog formula "ateismul modern", in caz ca nu-ti place termenul deja consacrat de "ateism nou"

    @crocoduck
    Stenger inca nu am citit, da e pe lista. Ms de sugestie

    @tizul
    Internetul este la fel de folosit, dar nu la fel de folositor :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Bezbojnicul,

    Ai dreptate ca mai pot exista cateva miliarde pe planeta, aproxmativ 9. Problema fundamentala este ca nu pot exista pentru mult timp, fiindca nu exista destula apa dulce pentru agricultura, si nu poti face agricultura fara apa ... si pentru ca agricultura industriala calumea, adevarata, puternica, nu face decat sa cultive paraziti si mai puternici si rezistenti; e un principiu darwinist. Cu cat e mai intensa si mai performanta agricultura industriala, cu atat vor fi mai multi parazitii (din punctul nostru de vedere) foarte rezistenti la armele chimice ale oamenilor. In momentul in care tehnologia chimica nu mai tine pasul cu evolutia acestor paraziti, curba agricola trece in cadere. Probabil ca pe atunci deja produsele agricole vor fi fara valoare nutritionala, ci doar niste materie organica toxica.

    RăspundețiȘtergere
  15. adevarul ca adi e prea adorabil pentru incrancenatii si stresatii de viata care se numesc ateisti............

    RăspundețiȘtergere