Este important sa definim ce este Noul Ateism. Am auzit in repetate randuri afirmatia cum ca nu exista un ateism "nou", denumirea fiind inventata de catre oponenti cu scopul de a discredita comunitatea necredinciosilor, ce devine din ce în ce mai vocala. Si da, si nu. Pe de o parte, ateismul ca pozitie filosofica este tot aia, "lipsa credintei în zei/divinitate", cu precizarea ca, spre deosebire de ateismul de acum 10, 20, 50 de ani stiinta a mai avansat, oferind munitie suplimentara pozitiei ateiste. Dar în esenta ateismul e tot ateism. Pe de alta parte însa, exista ceva nou în Noul Ateism, si anume un nou mod de interactionare a necredinciosilor între ei, precum si a necredinciosilor cu societatile gazda. Noul Ateism este, deci, o miscare sociala si politica.
Background
Este foarte interesant de unde a pornit noul val ateist. In esenta este o reactie împotriva unor simptome ale societatii postmoderne: fundamentalismul religios contemporan - aparut atât în Lumea Islamica cât si în SUA, în a doua jumatate a secolului XX, ca o reactie anti-modernista - si, într-o mai mica masura, multiculturalismul - în special în Europa de Vest. Nu este o coincidenta faptul ca
Noul Ateism a luat avânt în epoca Bush, perioada în care fundamentalismul crestin (evanghelic) începea sa fie perceput ca o amenintare la adresa caracterului secular al statului American, iar fundamentalismul islamic se dovedea a fi noul inamic extern al ultimei superputeri, un inamic fanatic capabil de numeroase acte de terorism în inima societatilor vestice. În acelasi timp, în Europa de vest, multiculturalismul era perceput tot mai mult ca o idee ce apara minoritatea musulmana de criticile majoritatii seculare - descurajând dialogul -, permitand o insularizare culturala potrivnica integrarii sociale. De asemenea, valul de fundamentalism n-a ocolit nici religia iudaica, observându-se un conflict din ce în ce mai puternic între majoritatea seculara si minoritatea haredim (ultraortodoxa) din Israel. În acest climat ultrareligios au început sa apara, din 2004 încoace, cartile anti-religioase ale noilor atei.
O miscare sociala/politica.
Cartile publicate de Cei Patru Calareti (ai Apocalipsei) au reprezentat nucleul în jurul careia s-a constituit o noua miscare sociala si politica. Pe plan social, scopul miscarii este acea de lupta împotriva statutului de "indezirabili" si prejudecatilor asociate cu termenul de ateu, oarecum asemanator cu miscarea Gay Liberation din occident. Si
Campania Out este inspirata din acea miscare,
de la care se pot învata multe, dat fiind faptul ca are un avans de 35 de ani. Unul din participantii la prima conferinta a dedicata ateilor afroamericani
remarca faptul ca "[ma simt] de parca am lupta din nou pentru drepturile noastre".De asemenea, ateii au si o misiune politica, valabila mai ales în SUA si Europa de Est, aceea de a se uni pentru a deveni o forta electorala, un "bloc de alegatori", care sa poata influenta deciziile politice.
Trebuie mentionat si faptul ca o asemenea miscare nu era posibila acum un deceniu datorita faptului ca internetul reprezinta principalula platforma a Noului Ateism. Dat fiind faptul ca ateii sunt raspânditi destul de împrastiat uniform dpdv geografic, era necesara o tehnologie care sa minimizeze distantele fizice dintre necredinciosi, ca sa nu mai vorbim de faptul ca internetul este o sursa vasta de informatii, si deci o arma formidabila în mâinile ateilor. Nu degeaba a fost denumit "locul unde zeii vin sa moara"
Sunt multi care critica virulenta discursului neo-ateist. Si pe buna dreptate. Aceasta miscare este produsul unor oameni ce s-au simtit si se simt sub asediul irationalitatii, într-o lume postmoderna unde li se spune ca toate parerile sunt la fel de valoroase, fie ele stiinta, pseudostiinta sau religie. Era necesara o reactie virulenta, care sa arate ca nu toate ideile sunt la fel de valoroase, unele fiind chiar periculoase pentru umanitate.
Va urma.