miercuri, 11 noiembrie 2009

Moaste Fest de Bolivia


Dia de los ñatitas, Ziua Craniilor, este o sǎrbǎtoare a strǎmoşilor din Bolivia, asemǎnǎtoare cu Ziua Morţilor din alte zone geografice, ce are loc pe data de 9 Noiembrie. Deşi ţara este nominal romano-catolicǎ, influenţele incaşe precolumbiene sunt extraordinar de puternice, dat fiind faptul cǎ este statul cu cea mai mare populaţie de amerindieni, ca procentaj, din ambele Americi.

Festivalul este oarecum interesant, fiind vorba de un obicei care iniţial presupunea ca cei vii sǎ petreacǎ o zi împreunǎ cu strǎmoşii (sau ce oseminte au mai rǎmas din aceştia). Între timp, ritualul s-a modificat, folosindu-se doar craniile, şi acestea nu mai sunt neapǎrat ale strǎmoşilor, ele devenind personalitǎţi originale, primind un nume (uneori gen Che Guevara sau Saddam Hussein) deşi nu aparţinuserǎ persoanelor cu acel nume. De exeplu, un excelent reportaj fǎcut de BBC ne dezvǎluie cǎ "Victor" este una din cele mai populare cranii din La Paz, fǎcând multe minuni şi vindecând multe boli.


Evident cǎ obiceiul seamǎnǎ foarte mult cu Festivalul Moaştelor, practicat la noi într-o veselie, deşi sunt ferm convins cǎ ortodocşii şi a lor bisericǎ ar privi aceste practici (cele boliviene, nu cele mioritice) ca fiind dovadǎ de primitivism, la fel cum face şi Biserica Romano Catolicǎ din statul andin. Totuşi catolicii au cam realizat cǎ n-or sǎ poatǎ elimina aceste practici şi "purifica" catolicismul bolivian - deşi uneori se uitǎ cǎ religia creştinǎ e plinǎ-ochi cu tradiţii pǎgâne europene.


Oricum, ortodocşii au dreptate, practicile-s primitive, la fel cum primitive sunt şi cele ce implicǎ moaşte şi alte forme de mumii, şi ar trebui sǎ terminǎm cu practicile acestea, pentru cǎ ne facem de ruşine ca şi specie, chipurile, inteligentǎ.

PS.
Ştiaţi cǎ tot în Bolivia, Che Guevara este venerat ca şi sfânt? (Vezi Sf. Ernesto)
trimite pe proddit

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu