1. De ce votez?
Pentru cǎ este important. Pentru cǎ este principala metodǎ de sancţionare a incompetenţei politicienilor, şi câteodatǎ, de promovare a altora, mai buni. Pentru cǎ este un gest civic, o responsabilitate democraticǎ şi un drept pe care alţii nu-l au, sau nu l-au avut şi au luptat cu sisteme dictatoriale opresive ca sǎ-l aibǎ.
2. Cum Votez? - Turul 1
Remus Cernea. Pentru cǎ rareori am posibilitatea sǎ votez un candidat care împǎrtǎşeşte ideile mele legate de cum ar trebui sǎ fie o societate. Pentru cǎ este sincer, şi nu linge icoane pentru voturi, ci mai degrabǎ se chinuie sǎ-şi justifice poziţia proprie prin argumente - un gest pe care aş vrea sǎ-l vǎd la cât mai mulţi politicieni. În esenţǎ, votul meu este un vot investit pe termen lung, profitul major simţindu-se-n viitor. E un bilet de încurajare pt poiticieni ca Remus, şi poate chiar mai buni (nimeni n-a spus cǎ Cernea e candidatul perfect).
Nu sunt astea ultimele alegeri, iar între primii trei candidaţi mi-e foarte greu sǎ spun cine e mai bun şi cine mai rǎu. Am pǎreri pozitive şi critici la adresa tuturor "marilor candidaţi". Iar cei care vor sǎ-mi spunǎ cǎ trebuie sǎ votez strategic, sǎ fac votul meu sǎ conteze, spǎ nu-l irosesc pe candidaţi "fǎrǎ şanse"... nu vǎ obosiţi. Votul meu va conta mai mult aşa.
3. Cum Votez - Turul 2
Probabil anti-Bǎsescu, dar sincer sǎ fiu, nu ştiu. Singurul argument pentru aceastǎ decizie este argumentul schimbǎrii. Sǎ vinǎ şi altul, cǎ Bǎse ştim cum se mişcǎ. poate Geoanǎ sau Crin se descurcǎ mai bine, deşi nu m-au impresionat nici unul.
4. Referendum - Bicameral/Unicameral
NU pentru Unicameral. Deşi tot aud povestea cu eficienţa Parlamentul Unicameral, împǎrtǎşesc, în principiu, viziunea lui Buciuman asupra Bicameralismului. Este necesarǎ o diferenţiere a rolurilor Camerelor, concomitent cu diferenţierea sistemului electoral la fiecare.
Spre deosebire de el, eu vǎd rolul Camerelor fix invers. O Camerǎ a Deputaţilor reprezentând populaţia întreagǎ, votatǎ pe liste, cu reprezentarea proporţionalǎ a partidelor, în funcţie de vot + câte un reprezentant pentru fiecare minoritate (cum e şi acum). Iar Senatul, ca reprezentanţi ai judeţelor/regiunilor/statelor(?), aleşi uninominal - cam cum e Senatul American sau Bundesratul German. Am scris statelor/regiunilor pentru cǎ vǎd Senatul ca pe o insituţie a unui stat (mai) federal decât este România astǎzi. La urma urmei existǎ regiuni istorice, nu înţeleg de ce împǎrţirea politicǎ nu poate reflecta asta - dar mai în detaliu, some other time.
5. Referendum - Reducerea numǎrului de Parlamentari
Încǎ nu ştiu. Reducerea cantitativǎ nu mi se pare cǎ va aduce îmbunǎtǎţiri calitative. Însǎ nu sunt deloc de acord cu antiparlamentarismul lui Bǎse. Lupta cu instituţia sine qua non a democraţiei mi se pare populistǎ - speculând o frustrare popularǎ cu clasa politic (din care şi el face parte btw)- şi demnǎ de un lider din Lumea a Treia. Pe de altǎ parte, apreciez reducerea numǎrului de bugetari, cum spune şi TLP.
6. Alte Referendumuri la care nu particip - Sectorul 7
Duminicǎ, cetǎţenii din Voluntari şi Pipera voteazǎ dacǎ sǎ devinǎ parte integratǎ a Bucureştiului, momentan fiind localitǎţi-satelit. Deşi nu mǎ intereseazǎ ce se hotǎrǎşte, meritǎ amintit cǎ Voluntariul este un bastion social-democrat, având 17 din 19 consilieri locali de la PSD, voturi cee se vor duce în viitor la Consiliul Local Bucureşti şi Primǎria Generalǎ
7. Alte Referendumuri la care nu particip - Braşov - Prostituţie/Droguri Uşoare
Concomitent cu turul 2, la Braşov se face un mini-referendum legat de prostituţie şi droguri uşoare. Aş vrea sǎ le vǎd ambele legalizate, la nivel naţional. Mai ales droguurile uşoare, care apoi sǎ fie popularizate în mediul rural. Dacǎ toate birturile comunale s-ar transforma în coffeeshopuri, instutuţia Ştirilor de la Ora 5 ar da faliment. În loc de ţǎrani excitaţi de la alcool ieftin şi frustrǎri lǎuntrice am avea cultivatori paşnici cu atitudine pozitivǎ şi lehamite prea mare pentru a ridica toporul împotriva aproapelui.
8. Concluzie
Mergeţi la vot, şi votaţi cum vreţi, oricum, numai sǎ mergeţi. De ce sǎ hotǎrascǎ alţii în locul vostru. Nu uitaţi cǎ rǎul cel mai mic este şi binele cel mai mare, iar eliminarea prin selecţie electoralǎ a rǎului cel mare înseamnǎ o îmbunǎtǎţire. Votaţi!
sâmbătă, 21 noiembrie 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Arhivă blog
-
►
2012
(46)
- ► septembrie (3)
-
►
2011
(64)
- ► septembrie (2)
-
►
2010
(95)
- ► septembrie (8)
-
▼
2009
(74)
-
▼
noiembrie
(13)
- Raptor Jesus Mioritic
- Ateism in traditia indica
- Remus Cernea - The Musical
- Cum si de ce votez
- Liberalul Oradean Antisatanist sta la dreapta Tatalui
- Mass: We Pray - jocul video
- Credibility of Faith
- Reality is awesome
- Moaste Fest de Bolivia
- Un nou caz de speciatie
- Cele zece porunci ale Gamingului
- Scandalul sexual din Dealul Mitropoliei
- Playing Gods - jocul de societate
- ► septembrie (9)
-
▼
noiembrie
(13)
E irelevant oricum ai vota. Sti ce influenta infima are un vot din milioane?
RăspundețiȘtergereStii ce influenta "infima" ar avea daca toate acele milioane ar gandi la fel? Ce mentalitate e asta? Lex
RăspundețiȘtergere