duminică, 17 februarie 2013

Abecedarul micuțului creștin

Acum câteva luni, într-un garaj plin de lemne și „almanahe” numai bune de aprins focul cu ele, am descoperit Abecedarul Micuțului Creștin, manual de religie tipărit în '92 „cu aprobarea Comisiei Patriarhiei Române pentru Învățământ Religios în Școlile de Stat”. Răsfoind printre ridicolele-i lecții, mi-am dat seama că îmi era cunoscut ce citeam și că în școala primară am învățat și eu din ăst manual plin de povețe importante.


Trecând peste rugăciuni și exerciții de tip „casa Domnului se cheamă ...”, am selectat câteva mostre de lecții. Unele, par a fi un fel de maxi-haiku-uri pravoslavnice de tip:

Vin paștile,
Copii vopsesc ouă,
Ce mișto e creștinismul.Apoi vine celebra poveste cu Vasilică cel spitalizat de Doamne-Doamne, despre care s-a vorbit și în presă (fiind acolo vorba de versiunea reeditată a manualului).


Dar musca de pe colivă este o parabolă wtf, hibrid între Iisus și Kafka. Povestea verișorilor ortodocși ai lui Grigorie de Samsa.


trimite pe proddit

8 comentarii:

 1. "Prospectul micului crestin" - trebuie unse bine partile moi cenusii cand sunt in dezvoltare, spre-a nu pune prea multe intrebari mai tarziu - astfel creierul devine rigid precum nuca la maturitate. Fain articol!

  RăspundețiȘtergere
 2. bai, si eu am descoperit in biblioteca proprie Manualul de Filosofie si Socialism Stiintific(1969) in care exista fraza;
  'Eliberarea maselor de prejudecatile religioase. faurirea unei conceptii stiintifice despre lume si natura este posibila numai in conditiile socialismului care inlatura radacinile social-economice ale religiei'
  suntem bezbojnici sau niste ipocriti?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Aveau dreptate comuniștii. Inegalitatea socială se corelează cu religia.

   http://epiphenom.fieldofscience.com/2011/08/well-that-settles-it-income-inequality.html

   Ștergere
  2. As vrea sa aflu mai multe de la tine, fiind o studenta interesata de Noul Ateism. Cum am putea dialoga? Am trimis un mail pe bezbojnicul@yahoo.com, dar nu stiu daca e valabila adresa.
   Multumesc anticipat pentru raspuns.

   Ștergere
  3. si daca se semna Anonim trimiteai mail la anonin@yahoo.com ? poate are omu' cont pe gmail, te-aigandit ?

   Ștergere
 3. ps
  Giafar
  'microcipul control total'..tu esti din ala cu teorii conspirationiste, nu? aidi bre ma lesi..

  RăspundețiȘtergere
 4. Mi se pare că ultima poveste e de pe vremea când nu se cunoștea potențialul pânzei de păianjen pentru om.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Spider_silk#Human_uses
  Are nevoie de o actualizare.

  RăspundețiȘtergere
 5. ce bulangiu Vasilica, dar l-a vazut dumnezeu si l-a futut in gura =))

  RăspundețiȘtergere