joi, 5 august 2010

Patriarhii României - antisemiţi şi colaboratori comunişti

Rǎspunsul Patriarhiei la controversa "monedei Miron Cristea" m-a umplut de dezgust aşa cum numai BOR are capacitatea s-o facǎ. Citez de pe Hotnews:

Patriarhia Romana caracterizeaza drept "nejustificate" reactiile starnite de initiativa Bancii Nationale a Romaniei de a comemora memoria patriarhilor BOR [...]. Biserica Ortodoxa sustine ca "unele dintre opiniile negative la adresa patriarhilor Miron Cristea, Justinian Marina, Iustin Moisescu si Teoctist Arapasu au fost deja respinse de catre istorici bine documentati, iar altele raman doar simple speculatii si acuzatii nefondate, abordari mai degraba ideologice, decat stiintifice". "Patriarhia Romana considera ca initiativa Bancii Nationale a Romaniei a avut ca scop sublinierea rolului important pe care cei cinci patriarhi l-au avut in promovarea unitatii nationale si culturii crestine in vremuri grele pentru istoria poporului roman. In concluzie, Banca Nationala a Romaniei a dorit sa evidentieze lumina din activitatea patriarhilor Romaniei, nu sa-i judece post-mortem pentru reale sau presupuse umbre", adauga Patriarhia.

Sǎ vedem deci cu cine defileazǎ Biserica Ortodoxǎ Românǎ ca fiind cei mai drepţi dintr-ale sale rânduri:

1. Miron Cristea (1925-1939) - patriarh şi prim-ministru, cunoscut pentru atitudinea sa antisemitǎ, îşi meritǎ locul printre monştrii perioadei respective. Douǎ citate reprezentative pt dragostea sa creştinǎ:

"Îţi vine să plângi de milă bietului popor român, căruia evreul îi stoarce şi măduva din oase. A nu reacţiona împotriva evreilor, înseamnă a ne duce de vii la pieiere….A ne apăra este o datoria naţională şi patriotică, iar nu “anti-Semitism”….Aveţi destule calităţi şi posibilităţi, ca să vă căutaţi şi găsiţi şi câştigaţi undeva un loc, un pământ, o ţară, o patrie încă nelocuită de alţii….Trăiţi, ajutaţi-vă, apăraţi-vă, şi exploataţi-vă unii pe alţii; dar nu pe noi şi pe alte popoare, cărora cu rafinaţiile etnice şi talmudice le duceţi şi acaparaţi tot belşugul." -via TLP

"Datoria unui creştin este să se iubească mai întâi pe sine însuşi, şi să aibă grijă ca nevoile sale să fie satisfăcute. Doar atunci îşi poate el ajuta aproapele. . . . De ce să nu scăpăm de aceşti paraziţi (evreii) care sug sângele românesc creştin ? Este logic şi sfânt să reacţionezi împotriva lor" - via TLP

2. Nicodim Muteanu (1939-1948) - patriarhul cel mai cuminte din serie, un anti-comunist fervent dar, sub conducerea cǎruia, atitudinea antisemitǎ din sânul BOR a persistat, potrivit World fascism: a historical encyclopedia, Volume 1 de Cyprian Blamires & Paul Jackson:

"Sub succesorul lui Miron, Nicodim Munteanu, [...] biserica a rǎmas loialǎ monarhiei însǎ a persistat în antisemitism şi, totodatǎ, a sprijinit dictatura generalului Ion Antonescu, cel care a condus România în rǎzboi ca aliat al Germaniei Naziste" - pag. 492

3. Iustinian Marina (1948-1977) - supranumit şi "Patriarhul Roşu" datoritǎ colaborǎrii fructuoase dintre BOR şi Statul Comunist, colaborare prin care a ortodoxia românǎ a canibalizat greco-catolicismul transilvan. Facultatea de Teologie din Bucuresti ii poarta numele şi urmǎtorul citat îi aparţine:

"Cristos este Omul Nou. Omul Nou este omul sovietic. Prin urmare, Cristos este sovietic!"

Vezi şi articolul de la Rezistenţa Urbanǎ via TLP

4. Iustin Moisescu (1977-1986) - al doilea patriarh colaboraţionist, acesta a avut o ascensiune fulminantǎ în ierarhia ortodoxǎ, explicabilǎ, dat fiind faptul cǎ a fost deconspirat de CNSAS ca turnǎtor al Securitǎţii. De pe wikipedia citire:

Iustin a colaborat cu fosta poliție politică, Securitatea, înainte de a ajunge în scaunul de mitropolit al Ardealului, din care avea să fie promovat mitropolit al Moldovei, iar ulterior, în 1977, să devină Patriarh. Raportul Comisiei prezidențiale pentru analiza dictaturii comuniste, dat publicității la sfârșitul anului 2006, oferă detalii despre apropierea dintre viitorul Patriarh și nou instalatul regim comunist. Iustin Moisescu, profesor de religie la Institutul Teologic Universitar din 1948, a fost unul dintre "tehnocrații" aleși de Ministerul Cultelor comunist pentru a controla și a subordona cultele religioase. "În general sunt preferați printre asociații ministerului nu atât fideli ai regimului, într-un fel sau altul, cât persoane care, prin trecutul lor, puteau fi șantajate", se arată în raport. Printre aceștia, Iustin Moisescu, implicat în trecut, potrivit aceluiași document, in Mișcarea Legionară.[...]

Este cunoscută și indiferența Patriarhului Iustin Moisescu față de demolarea bisericilor din Bucuresti, ce începuse la sfârșitul anilor '70, sau față de condamnarea părintelui Calciu-Dumitreasa la zece ani de pușcărie pentru că protestase față de distrugerea acestora. "Patriarhul Iustin Moisescu, fost colaborator al Securității, și santajabil în multe privințe, nu a făcut nimic pentru a împiedica pedepsirea părintelui Calciu și pentru a încerca să salveze de la demolare bisericile din București. Ba dimpotrivă, atunci când un istoric de artă, precum Dinu C. Giurescu, a solicitat sprijinul Patriarhiei pentru salvarea locașurilor de cult, i-a spus ca seamană cu "fugarii de la radio Europa Liberă".

5. Teoctist Arǎpaşu (1986-2007) - ultimul din seria comunistǎ, wikipedia ne spune despre el cǎ:

Conform raportului Comisiei Tismaneanu, Patriarhul Teoctist ar fi ajuns în fruntea BOR datorită loialității dovedite fața de conducerea PCR.[...]

În 2001, în presa centrală apar documente din care rezultă că Patriarhul Teoctist ar fi practicat homosexualitatea încă din perioada în care studia în seminarul teologic și ar fi participat la distrugerea unei sinagogi din cartierul Antim. Concret:

Ziarul „Cotidianul” spune că istoricul Dorin Dobrincu și fostul angajat al CNSAS Gabriel Catalan publicau în presa centrală o serie de documente provenite din arhiva SRI, conform cărora, în tinerețe, Teoctist ar fi participat la rebeliunea legionară din 1941 și ar fi devastat o sinagogă. În plus, în documentele citate de Catalan se mai afirma că Teoctist „este cunoscut ca a practicat homosexualitatea“. În presă a fost invocată o nota din 1957, care conținea o delațiune a unei surse a Securitatii. „E posibil ca acea informație (referitoare la homosexualitate - n.r.) să fi fost oferită ulterior de Securitate“, crede Vladimir Tismăneanu.

Un alt aspect controversat al patriarhatului lui Teoctist Arăpașu este legat de restituirile fostelor proprietăți ale Bisericii Unită cu Roma.upă o serie de sentințe judecătorești favorabile BRU, în luna februarie 2002 patriarhul Teoctist a adresat o scrisoare ministrului justiției de atunci Rodica Stănoiu, prin care cerea ca ministrul să intervină pe lângă instanțele de judecată ca acțiunile greco-catolicilor să fie respinse [...]

Pentru o mai bunǎ documentare (mai ales dacǎ unii sunt sceptici legat de acurateţea wikipediei) recomand cu cǎldurǎ cartea: Religie şi politică în România postcomunistă de Lavinia Stan & Lucian Turcescu (recenzie coming soon)

Tragem linie şi vedem cǎ de când existǎ Patriarhia Românǎ, doi dintre liderii sǎi decedaţi au fost antisemiţi iar ceilalţi trei colaboratori cu regimul comunist (dintre care, ultimii doi, posibili legionari în tinereţe). Degeaba vrea BNR sǎ "evidentieze lumina din activitatea patriarhilor" dacǎ trecutul lor este extrem de tenebros, iar vieţile lor miros a cadarvre de evrei şi burgheji...
trimite pe proddit

14 comentarii:

 1. Au existat miscari anticomuniste din randul ortodoxiei, ca sa le amintesc doar pe cele mai mediatizate (in postcomunism) dintre ele: "miscarea Rugul Aprins" (ai carei membri - dintre care ii amintesc doar pe Dumitru Staniloae, Sandu Tudor, Vasile Voiculescu, Andrei Scrima, Benedict Ghius, Sofian Boghiu - sunt arestati in 1958) .

  Apoi miscarea de la Manastirea Vladimiresti (unde in 1955 au fost arestate 318 calugarite fervente religios si anticomuniste - dintre care 62 au si facut inchisoare -, Securitatea fiind asistata in actiunea ei de evacuare a maicutelor protestatare de decizia jalnica a Sfantului Sinod si de prestatia speciala a episcopului de Buzau, Antim Anghelescu).

  RăspundețiȘtergere
 2. Sa nu-i uitam !
  1. Nicodim Munteanu, Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, otravit de comunisti la 27 Feb. 1948.
  2. Nicolae Popovici, Episcop de Oradea.
  3. Policarp Morusca, Episcop al Bisericii Ortodoxe romane din America. In 1945 a fost exilat de comunisti la Schitul Sf. Ioan din Sebes, jud. Alba, unde a murit.
  4. Partenie Ciopron, Episcopul Armatei Romane, mort exilat la Manastirea Varatec.
  5. Irineu Mihalcescu, teolog ortodox, exilat la Manastirea Agapia, unde moare in 1948.
  6. I. Andreescu, preot din Poenari, Muscel, impuscat de comunisti. A fost confesorul spiritual al partizanilor anticomunisti din Muntii Fagaras.
  7. V. Andreica, preot din Viseul de Sus, Maramures, mort in inchisoare.
  8. I. Berghianu, preot din Arad, impuscat de comunisti in 1951.
  9. Vasile Boca, preot din Bihor, exterminat in inchisoarea Ghencea, Bucuresti.
  10. Toma Bratescu, preot din Negresti, Vrancea, exterminat in lagarul de munca fortata de la Poarta Alba, Constanta, la 25 Apr. 1953.
  11. Constantin Budei, teolog, exterminat in inchisoarea Gherla.
  12. Teodor Codila, preot, exterminat in lagarul de la minele Baia Sprie, in 1952.
  13. I. Constantinescu, preot din Vorbisori, Muscel, impuscat de comunisti. Fost confesor al partizanilor anticomunisti din Muntii Fagaras.
  14. Ioan Chirila, preot din satul Crasnaseni, Falciu, exterminat in inchisoare.
  15. Haralambie Doinescu, preot, confesor al partizanilor anticomunisti din Muntii Fagaras, impuscat de Securitate.
  16. Mihail Enescu, preot din Valea Romanestilor, Muscel, exterminat in inchisoarea Fagaras.
  17. Victor Fanca, preot din San Crai, Satu Mare, exterminat in inchisoare.
  18. Gherasim Iseu, de la Manastirea Tismana, exterminat in inchisoarea Tg. Ocna.
  19. Ilie Imbrescu, preotul Bisericii albe din Bucuresti, exterminat in inchisoarea Aiud in 1953.
  20. Ioan Lupas, preot, membru al Academiei Romane de Istorie si Teologie, exterminat in inchisoarea Sighet.
  21. I. Opris, preot din Alba Iulia, omorat de Securitate in 1949.
  22. Teodor Sandu, calugar, preot si jurnalist, exterminat la Aiud in 1959.
  23. Gh. Serban, preot din Constanta, exterminat in lagarul de la Baia Sprie in 1952.
  24. I. Hojdea, preot din Viseul de Sus, Maramures, omorat de comunisti.
  25. Gh. Tarcea, preot din Hunedoara, exterminat in inchisoarea Aiud in 1962.
  26. Ioan Tomescu, preot din Balasa, Hunedoara, exterminat in lagarul de munca fortata de la Salcia, in 1961.
  27. Gh. Tomescu, preot din Tiganesti, Muscel, exterminat in inchisoarea Botosani in 1961.
  28. Tiberiu Tigot, preot din Iasi, omorat de Securitate la Cetatuia, Iasi, in 1949.
  29. Haralambie Vasilache, calugar de la Schitul Procov, Neamt, exterminat la inchisoarea Gherla in 1962.
  30. Cornel Vucu, preot din Banat, exterminat la inchisoarea Gherla in 1961.
  31. Planaca Dumitrescu, preot, directorul Seminarului Teologic de la Curtea de Arges, exterminat in lagarul de munca fortata Salcia in 1962.
  32. Ilarion Felea, preot si profesor de teologie din Arad, exterminat la Aiud.
  33. Florea Muresan, preot si profesor, exterminat in inchisoarea Aiud in 1958.
  34. Dumitru Zamisnicu, preot din Iasi, eliberat din inchisoare in 1964 dar persecutat in continuare de Securitate. In repetate randuri a fost internat in spitale psihiatrice, unde moare in circumstante misterioase.
  35. Hildegardis Priosiu, mort in inchisoare.
  36. Matei Sandu, preot din Iasi, executat de comunisti.
  37. Xavier Heider, preot din Bucuresti, omorat in inchisoare.
  38. Palfi Gheza, preot, care in ajunul Craciunului 1982 a cerut ca Nasterea Mantuitorului sa fie declarata sarbatoare religioasa oficiala. A fost arestat de securitate la Tg. Mures, batut si schingiuit. In urma "tratamentelor aplicate", moare dupa trei luni.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Gasimi mai multe despre parintele in cartea Credinta in zeghe. Preot Dumitru Zamisnicu - Evocari

   Ștergere
  2. Teodor Codila este unchiul meu. Fratele bunicii mele. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace! Nici macar nu stim unde este inmormantat ( sau ma rog, ingropat).Exista date contradictorii privind anul mortii sale( 1952, 1953 sau 1951?)..

   Ștergere
 3. Cat despre "canibalizarea" greco-catolicilor ,ai uitat un aspect ,cine peste cine a venit?

  Studiaza istoria, si vei afla ca pe la 1700, romanii din Ardeal erau toti ortodocsi, iar guvernul austro-ungar a dorit sa-i deznationalizeze.
  Ca atare, a infiintat cu sprijinul catolicilor o Biserica ilegala, in care a adus cu forta sau cu promisiuni preoti si episcopi ortodocsi.
  Generalul Bukow a distrus cu tunurile peste 150 de biserici si manastiri ortodoxe, ortodocsii au fost persecutati, amendati, judecati, executati, si aproape toate Bisericile lor au fost confiscate.

  Nu simplii credinciosi catolici au comis asasinatele despre care am pomenit aici, ci prelatii cu rang mediu si inalt din biserica papistaseasca, la ordinul Papei.
  Iar cand vorbesc de Biserica Romano-Catolica ca de o biserica asasina, ma refer la acestia din urma, eventual la asasini care se gasesc pe statele de plata ale "Sfantului parinte", state de plata care fie ca au fost distruse prin ardere sau altfel de mijloc, fie ca sunt ingropate f. adanc in arhivele Vaticanului.

  Amintesc doar ....un ordin dat de căpitanul catolic Bethlen în 13 iunie 1761 cuprinde dispoziţiile:

  „Mănăstirile de lemn să fie arse pretutindeni, cele de piatră să se distrugă şi să se facă raport Excelenţei sale guvernatorului atât despre restituirea bisericilor, cât şi despre demolarea mănăstirilor. Iar dacă cineva s-ar opune în mod temerar prea înaltei porunci regale dată de mărita comisie să fie pedepsit negreşit cu moarte prin spânzurare sau prin pierderea capului, ca unii care dispreţuiesc poruncile regeşti şi tulbură pacea şi ordinea publică (3, II, p.240).

  Deci,cine zice ca'i virgina da lucreaza in bordel?

  RăspundețiȘtergere
 4. 1. Eu n-am negat faptul ca in perioada comunista au existat victime din randul clerului ortodox. De ce imi insiri liste? Ce am scris in acest post e faptul ca pana acum Patriarhii au fost de tot cacatul, si BOR ca si organizatie a colaborat cu puterea comunista

  2. Legat de greco-catolici, vad ca tu consideri ca o nedreptate din 1700 trebuie rasplatita cu cea din 1948. Bravo. Halal moralitate

  3. Culmea e ca greco-catolicii din Ardeal au reprezentat nucleul miscarii nationale transilvanene (tii tu, Scoala Ardeleana). Asa ca degeaba te chinui sa faci din ortodoxie mare caracteristica national, pe vremea aia era o organizatie slavofona supusa Bizantului, pe cand Scoala Ardeleana a fost cea care a pus accent pe latinitatea limbii romana.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu ne intereseaza cine tine scoala ardeleana, ci ne intereseaza cine face crime in numele Domnului (catolicismul) si ca aveti mereu masca pe fata, asa cum o ai si tu acum. Bezbojnic inseamna om fara Dumnezeu, este o expresie ruseasca!!!!! Nu avem nevoie de voi si de banii care tin scoala ardeleana, ci de Dumnezeu! Si tara noastra va fi mereu a noastra!

   Ștergere
 5. Bezbojnicule te prefaci sau nu vezi ca cineva a avut grija ca cei buni sa moara si sa pastreze locul astora? A facut foarte bine mihailandrei ca a insirat o MICA parte din victimele ortodoxiei, sau CE VREI SA SE INSIRE AICI NUMAI CE VREI TU??? Tu vrei sa zici ca patriarhii romani au fosr de caca si BOR... BLA, BLA! Tu ce esti catolic, sambetist, ateu...? ca ortodox cred ca nu esti si mai bine ti-ai vedea de cacatul din oala ta, lasa ortodoxia in pace, ca a avut de suferit destul din cauza catolicismului!

  RăspundețiȘtergere
 6. Bozbejnicule :))) e plin netul de tine! Am vazut ca te chinui si te straduiesti din rasputeri sa batjocoresti ortodoxia si romania: 1. Gasesti sau poate faci chiar tu interviuri; 2. cu intrebari cu dublu sens, sau ceva de genu; 3. te duci la persoanele pe care le consideri mai inculte; 4. le traduci in engleza 5. le pui pe net si incepi sa zici: ortodoxia romana e asa si pe dincolo, romani sunt...
  Zici ca crestinii au o mare problema, dar eu cred ca tu esti un ateu care te apropii de satanism, cu mari probleme, deoarece nu te multumesti sa stai in banca ta ci trebuie sa te legi de unul si de altul care nu gandeste sau simte ca tine. Mai cred ca nici roman nu esti dupa cum vorbesti despre romani si romania, dar mai ales dupa cum ai grija ca tampeniile tale sa ajunga si peste hotare. :) Paaaaa!

  RăspundețiȘtergere
 7. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 8. Era o chestie scrisa pe undeva...
  care spunea ca "Felul cum vedem noi lumea este o reflexie a ceea ce suntem... "
  Daca vrei sa vezi numai raul..... e alegerea ta.
  Istoria scrisa e cu mult diferita de actiunile in sine petrecute la acel moment.
  De exemplu, scrie pe o foaie tot ce faci tu intr-o zi. Apoi, roaga un prieten sau doi sa scrie si ei tot ce vad ca faci tu in aceeasi zi. La sfarsit compara documentele. Vor fi total diferite.
  Aceste probleme sunt foarte foarte sensibile, de domeniul unor specialisti. Nu ne putem permite sa denigram o persoana doar pentru ca am aflat informatii tabu. Daca tu vei avea o functie inalta, deputat sau premier si afli ca s-au gasit niste martori care confirma ca esti homosexual si ca ei chiar au probe. Desi stii ca e un fals grosolan, deja s-a facut public si e greu sa mai infirmi ceva. Te rog mult de tot sa nu mai aduci acuze nimanui indiferent de rasa, orientare religioasa sau statut social, nu are sens sa facem asta. Multe bucurii.

  RăspundețiȘtergere
 9. Nu contează cine ce-a fost, ce-a făcut sau n-a făcut. Contează să fie patriot român și să lucreze pentru interesul național. Atât.

  RăspundețiȘtergere
 10. ”ziaristule”, dacă tu ești anti-ortodox, asta nu înseamnă că trebuie să fi intolerant, mincinos, insidios sau manipulator ordinar.

  RăspundețiȘtergere
 11. Si noi mergem si pupam hosexualii de pe pereti.

  RăspundețiȘtergere